Издвајамо Србија

НИЈЕ ШИЈА, НЕГО ВРАТ! Ако планирате пут у ЕУ, не треба вам виза, него…

Pixabay.com

За грађане наше државе, али и других земаља Западног Балкана, у року од две године почеће примена наплате и тражења посебног одобрења од надлежних служби Европске уније за путовања унутар шенгенске зоне. Зове се „одобрење“, а суштински је – виза

Многи су се већ уплашили да ће нове процедуре Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС) довести до бројних компликација, а није ретко ни његово поистовећивање са враћањем виза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, из Одбора за грађанске слободе (ЛИБЕ) уверавају да ће након ступања на снагу ове одлуке чији је циљ сузбијање криминала, тероризна, бржих граничних прелазака и илегалних миграција, све бити бирократски поједностављено и убрзано.

Наиме, за попуњавање ЕТИАС формулара не треба да се иде у конзулат, не чека се на подношење пријава, нема биометријских регистровања, већ само десетоминутног он-лине пружања одговора на базична питања:

– Лични подаци (име и презиме, датум и место рођења, пол, националност…)
– Путна исправа (подаци из пасоша)
– У коју државу прво улазите?
– Разлог путовања
– Питања о јавном здрављу
– Питања о криминалној позадини (да ли сте били осуђивани, поседујете ли криминални досије)?
– Да ли сте имали забрану уласка у неку од ЕУ земаља или сте одбили да изађете из ње?

На одговоре не би требало да се чека дуже од неколико минута, а они би требало у готово 95 одсто случајева да буду позитивни.

Из ЛИБЕ су потврдили да се након попуњавања формулара, врши аутоматска провера идентитета и пасоша, те се одговори узимају у разматрање и врши се скенирање са Интерполових потерница, ЕУРОДАЦ/ЕРИЦС.

Они који на крају процедуре буду одбијени, имаће право жалбе у року од две недеље.

Да подсетимо, грађани више од 60 земаља света увешће нови Економски систем за одобравање путовања (ЕТИАС) након што га усвоје надлежне институције, Европског парламент и Савет министара ЕУ. За ту услугу мораће да плате 10 евра, али ће тај трошак покривати раздобље за путовања од три године, односно док траје важност пасоша.

Од плаћања ове дажбине ће бити ослобођене особе млађе од 18 и старије од 60 година, чланови породица држављана ЕУ, као и студенти и научно особље.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс / Информер