Издвајамо Свет

ТРАМП У ШОКУ: САД изоловане више него икад, Британија, Немачка и Француска стале уз Иран

Фото: Јутјуб

Светске силе навеле су да ће стати уз Иран и нуклеарни споразум са том земљом након што је председник САД најавио повлачење из тог споразума.

Велика Британија, Француска и Немачка заједнички су навеле да је споразум “у заједничким националним безбедносним интересима“, док је ЕУ навела да није “на једној земљи да прекине радни договор“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Ирана Хасан Рохани навео је да су САД “изоловане више него икад“.

“Може ли председник да поништи међународни договор самостално“, питао је Рохани.

“Очигледно, он не зна да овај билатерални споразум није потписан само између Ирана и САД“, додао је.

Споразум из 2015. године потписао је Иран и још шест земаља – Велика Британија, САД, Русија, Француска, Немачка и Кина. Подразумева ограничавање иранског нуклеарног програма у замену за ублажавање санкција тој земљи.

У говору који је одржао у петак, Трамп је назвао Иран “фанатичним режимом“ и навео да је та земља прекршила начела споразума. Оптужио је Техеран за подржавање тероризма и предложио је нове санкције.

“Нећемо наставити да идемо путем чији је закључак више насиља, више терора и стварна претња иранског нуклеарног удара“, рекао је Трамп.

Иначе, како пише ББЦ, међународни посматрачи наводе да је Иран у потпуности деловао у складу са споразумом.

Од када је Трамп саопштио одлуку, једино се Кина није огласила, али је раније позвала САД да поштују оно што је потписано.

Руско Министарство спољних послова навело је да жали због Трампове одлуке, али да не очекује да ће то спречити спровођење споразума.

Конгрес захтева од председника САД да на сваких 90 дана потврди да се Иран придржава споразума. Трамп је већ два пута, а сада Конгрес има 60 дана да одлучи да ли ће напустити споразум тако што ће појачати санкције.
Иако су неки страховали да ће Трамп наредити потпуно повлачење САД, у суштини је то упутио Конгресу.

Европски лидери упозорили су да било какве једностране акције могу да доведу до колапса споразума што би повратило нерешену “нуклеарну игру“ на Блиском истоку.

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини навела је да Европа не може да “поднесе прекид споразума који је радио, поготово сада“.

Председник Француске Емануел Макрон осигурао је Руханија да та земља стоји и даље уз Техеран. Министарс спољних послова Велике Британије Борис Џонсон такође се нада опстанку споразума.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху честитао је Трампу који се “супротставио терористичком режиму“. Трампа је подржал и Саудијска Арабија.

Трамп је недавно направио нову листу претњи са Блиског истока, стављајући на прво место, уместо Исламске државе, Иран.

Његово виђење деле и савезници САД из тог региона, укључујући Израел и земље Персијског залива које виде Иран као примарну претњу.

 

 

Извор: Б92