Србија

АДВОКАТ БОЖО ПРЕЛЕВИЋ: Рекли су ми ко је наредио паљење америчке амбасаде

Ни девет година након паљења америчке амбасаде током протеста „Косово је Србија“ не зна се ко је од политичара наредио полицији која је обезбеђивала резиденцију да се повуче

Представници бивше и актуелне власти, осим општих места да надлежни чине све што је у њиховој моћи, нису желели званично ништа да кажу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Митинг ком је присуствовало неколико стотина хиљада људи текао је наизглед мирно. Ипак, након говора организатора, међу којима су били премијер Војсислав Коштуница и Томислав Николић, једна група демонстраната спустила се до Улице кнеза Милоша, каменовала амбасаде Хрватске, Турске и Немачке, те запалила Амбасаду САД. Повређено је 200, а приведено 192 људи.

И данас, скоро деценију након инцидената, јавност је упозната тек с деловима истраге против виновника нереда. Познато је да полиција 20 минута није реаговала на хулиганске изгреде, али остаје непознато да ли је командни кадар полиције одбио да реагује по сопственом нахођењу или по налогу некога из тадашњег политичког врха.

Адвокат Божо Прелевић каже да је сигуран да администрација Сједињених Држава зна ко је организатор паљења амбасаде, као што зна и да 200 аутобуса није дошло спонтано у Београд. Пошто то знају, онда је, тврди, уверен и да знају да се овде не ради о одговорности полицијских генерала и војника.

– Питање је ко је идејни творац, ко је уметник. Американци знају и под којим су околностима људи упадали у амбасаду, као и да то није био умишљај генерала. Знају име онога из полиције преко којег је све ишло – тврди Прелевић за лист.

Он каже да је централни проблем то што неко помисли да ће Србима бити боље ако униште једну амбасаду и пита се ком је то народу било боље након што је напао Амбасаду САД. „Тај који то помисли није нормалан“, истиче он.

– Наредбодавац, ако икада буде процесуиран, мораће да добије и затворску и политичку казну – каже Прелевић, који објашњава да је осуђена четворка довезена у Београд, да чак и не знају где је амбасада и да је реч о искоришћеним војницима.

– У Сједињеним Државама се не би судило девет година и нико не би прошао без затворске казне – каже Прелевић, и напомиње да је и њему речено ко је главни кривац. На наше питање да ли је то Војислав Коштуница, каже: „Он није главни“.

 

Извор: Kurir.rs/Blic.rs