Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: „Србија више није друштво јефтине радне снаге“

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ваљево — Од економије засноване на инвестицијама морамо закорачити у економију засновану на знању и иновацијама, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Додала је да Србија више није друштво јефтине радне снаге.

„Економија засована на иновацијама је економија у којој се не такмичимо по јефтиној радној снази, субвенцијама… него по томе колико се ослањамо на сопствене ресуресе“, рекла је Бранбићева на конференцији „Корак у науку“ која се по 16. пут одржава у истраживачкој станици Петница.

Она је додала да није сигурна да ће се тај циљ остварити у мандату ове владе, али да ова влада има обавезу да то започне како би га следећа завршила.

„Ако ми ово данас не започнемо, онда смо изгубили воз, изгубили смо прикључак и ниједна следећа влада то неће успети да уради зато што ће већ бити касно“, нагласила је Брнабићева.

Она је додала да је Влада Србије ту да подржи младе, талентоване људе попут младих у Петници како би се Србија што брже модернизовала.

Образовање је, додаје, приоритет Владе Србије јер је улагање у образовање улагање у будућност.

Влада кроз Фонд за младе таленте улаже у талентоване средњошколце и студенте, рекла је она и подсетила да је од 2008. године стипендирано 23.000 ученика и студената са 5,6 милијарди динара.

На конференцији „Корак у науку“ представљени су резултати истраживачких пројеката 140 полазника летњих програма истраживачке станице Петница.

Директор Петнице Вигор Мајић подсетио је да је Петница основана пре 35 година и да је почела са радом у старој сеоској школи, без учила и научних инструмената.

Он је додао да су презентовани пројекти продукт идеја младих средњошколаца.

„Започети посао довели сте до краја. То је важна и велика ствар“, нагласио је Мајић.

Представници НИС-а на годишњој конференцији Истраживачке станице Петница

У истраживачкој станици „Петница“ данас је свечано отворена 16. годишња конференција младих научника под називом „Корак у науку“ којој су присуствовали и представници НИС-а, као компаније која је вишегодишњи пријатељ и партнер ове важне научне институције.

Скуп је отворила Ана Брнабић, председница Владе Србије, а конференцији на којој се разматрају најважнији научни пројекти „Петнице“ присуствовали су и полазници Петнице, представници Владе Србије, научници и пријатељи Истраживачке станице.

Присутнима се у име НИС-а обратио Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације: „Присуство на овом скупу за нас је велика част – јер бити део годишње конференције Петнице значи да смо и у години коју ускоро испраћамо пружили подршку једном од најбољих српских брендова – науци. Ми у НИС-у сматрамо да је сарадња привредног сектора са образовним и научним институцијама најбоља комбинација за успех једног друштва, зато настојимо да пружимо подршку бројним пројектима из ових области. У том смислу, сарадња са Петницом се са великим успехом одвија од 2009. године, постала је већ традиционална и на њу смо изузетно поносни. Свим Петничарима – полазницима семинара, менторима и сарадницима, желим успех у истраживачком и научном раду, велика достигнућа и непрестану глад у трагању за непознатим и новим.“

Као друштвено одговорна компанија НИС улаже у развој заједнице у којој послује. Сарадња са Истраживачком станицом „Петница“ један је у низу пројеката којим НИС подржава научне и образовне институције, унапређење инфраструктуре у образовању, као и развој младих талената. Подршку „Петници“, једној од најзначајних домаћих и регионалних институција за промоцију науке међу младима, НИС пружа од 2009. године. До сада је за рад „Петнице“ НИС обезбедио више од 100 милиона динара. Поред тога, стручњаци НИС-а учествују као предавачи на семинарима који се организују у „Петници“. Улагања у научно-образовне пројекте и институције остаће и убудуће један од стратешких праваца друштвено одговорних пројеката компаније.

Истраживачка станица „Петница“ је самостална и независна организација која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе младих, као и обуком наставника у новим техникама, методама и садржајима. „Петница“ је основана 1982. године, а сваке године више од 2.000 ученика из преко 500 школа из Србије и других земаља учествује на око 120 разноврсних програма у Петници. Годишња конференција у истраживачкој станици „Петница“ је централни догађај у тој институцији током ког се сумирају резултати спроведених научних пројеката

 

 

Извор: Тањуг