Издвајамо Свет

МАТИС ЗАПАЊИО СВЕТ: Трамп може без одобрења Конгреса да нападне Северну Кореју НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ!

Фото: Јутјуб

Амерички министар обране Џејмс Матис поручује да Доналд Трамп може издати налог за превентивни нуклеарни напад без допуштења Конгреса. Он је то устврдио говорећи на пред Одбором за иностране послове америчког Конгреса

Фото: Јутјуб

Ако видимо да се било која земља припрема за напад на нас, то је неизбежно, могу да замислим такву ситуацију, рекао је Матис и додао како ће ова одлука „бити подвргнута провери“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Расправа у Конгресу је била посвећена употреби оружаних снага, посебно против терориста на Блиском истоку. Тему Северне Кореје је на почетку рочишта отворио сенатор Бен Кардин.

– Јесам ли добро разумео да немате дозволу за употребу војне силе против Северне Кореје – упитао је Кардин, објашњавајући да је имао на на уму право које Пентагону може доделити Конгрес.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је одговорио: „По мом мишљењу, да“, чиме је потврдио да председник Доналд Трамп сада нема такво допуштење.

Међутим, Тиллерсон је подсетио сенаторе да америчка администрација не треба ново или било какво друго допуштење Конгреса да користи војну силу у иностранству.

Утврдио је да је Конгрес још 2001. овластио америчког председника да користи све потребне снаге и средства „против државе, група или појединаца који планирају, починили су или помагали у терористичким нападима 11. рујна 2001. и против свих који су дали уточиште таквим групама“.

– С тим допуштењем проводе се и акције у Ираку и Сирији. У Сирији напори коалиције на челу са САД имају за циљ да победе ИСИС. САД не желе да воде војне операције против снага владе Сирије – рекао је државни секретар САД.

Он је, међутим, поручио и да САД неће оклевати да користе неопходну силу како би заштитиле америчку коалицију или партнере укључене у војну кампању против Исламске државе.

 

Извор: Logicno.com