Свет Србија

МЛАДИЋА СУ ХТЕЛИ ДА СТРПАЈУ У ЛУДНИЦУ: Генералов син открио најновију уцену Хашког трибунала!

Притвореницима  забрањене посете њихових лекара док Трибунал у Хагу не изрекне пресуду Ратку Младићу, 22. новембра. Одлука је донета на захтев притворских лекара и представља својеврстан преседан

Одбрана хашког оптуженика генерала Ратка Младића није добила званично образложење за ову одлуку, а у медијима се појавила потпуно нелогично образложење да би било какве посете лекара у овом стадијуму могле да угрозе и заиста наштете здрављу притвореника.

Син Ратка Младића, Дарко Младић каже да је његов отац веома исцрпљен и уморан, али да га не чуди одлука Трибунала да забрани посете лекара, јер се од њих може свашта очекивати, а ово је само једна ставка у низу кршења његових права да се брани и лечи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Образложење нисмо добили. Ту нема никакве логике, не знам који луд мозак може нешто тако да смисли. Оцена да могу да му угрозе здравље је не само професионална, већ и лична увреда за лекаре из Србије. Тај трибунал у сада у фази „Летећег циркуса“ Монтија Пајтона – сматра син хашког оптуженика.

Младић каже да Ратково здравствено стање од почетка изазива контраверзе, јер је насилно пребачен у Шевенинген без прилике да се залечи.

– Лекар притворске јединице нас је уценио да ће га, ако се позовемо на процесну неспособност, затворити у лудницу и да ће тамо за шест месеци умрети. Суд је игнорисао његово здравствено стање, а нама је тражено да то питање не потежемо – рекао је Дарко Младић.

Како оцењује, несавесним лечењем у Хашком трибунал његов отац је доведен у позицију да му је живот угрожен.

– Добили смо пре неколико дана више од 500 докумената о његовом здравственом стању. Сада, после свега се поставља птање да ли су аутентични… Породица више нема никаво поверење у холандске лекаре – навео је Дарко Младић.

– Шест година живимо са свешћу да свакога дана умре, заправо чудо је да је жив после свих пропуста. Показао да је вансеријски човек у односу на околности у којим се нашао – додао је син Ратка Младића, који тврди да његов отац није имао фер суђење, јер су судије умеле отворено да стану на страну тужилаштва, а неки од њих су били и у сукобу интереса.

Адвокат Бранко Лукић најављује да ће одбрана свим механизмима наствити да се бори да омогући лечење Ратку Младићу.

– Ово је свакако преседан, први пут видимо да се нешто овако десило. Последоице трпе и други притвореници као што је Стојан Жупљанин, који је имао мождани удар – рекао је он, указавши да је ова одлука у супротности да правилима о раду Трибунала.
– Тај трибунал је низом одлука себе већ дискредитовао и наставља са праксом кршења права притвореника – рекао је Лукић.

Према његовим речима, одбрана Ратка Младић се годинама бори да добије комплетну лекарску документацију, а ова одлука анулира сав тај напор, јер лекари не могу да му пруже неопходну помоћ.

Извор: Pink.rs/Informer.rs