Србија

ОВАКО ЋЕТЕ ГАРАНТОВАНО СМАЊИТИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Потребно је да промените само ЈЕДНУ НАВИКУ!

Машина просечне снаге 2 кw, према речима Николе Николића, заменика директора „Енергy савинг групе“ по једном прању троши 3кWх.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако је користите два пута недељно, односно осам пута месечно, потрошићете 24кWх. Није непознаница да ко укључује веш-машину само ноћу, пролази јефтиније. Ипак, да ли због обавеза или нечег другог, све мање породица води рачуна о томе кад шта од апарата користи. Рачуница, међутим, показује да уштеда струје не мора уопште да буде мала.

МУСЛИН ВЕЋ НАШАО НОВИ ПОСАО: Новац није проблем, загрејан сам да преузмем селекцију …

Машина просечне снаге 2 кw, према речима Николе Николића, заменика директора “Енергy савинг групе” по једном прању троши 3кWх. Ако је користите два пута недељно, односно осам пута месечно, потрошићете 24кWх.

„Ако је користите само за енергију из зелене зоне, односно до 350 кWх, само ноћу, ваш рачун за електричну енергију ће бити месечно 48 динара са ПДВ-ом, акцизом и накнадом за обновљиве изворе енергије, али без обрачунске снаге.

Ако користите енергију из зелене зоне за прање веша преко дана, месечни рачун је 186 динара“, објашњава Николић.

Ко потроши више од 350кWх, остатак до 1.600 кwх утрошене енргије му се рачуна по плавој зони, која је скупља! „Прање ноћу у плавој зони стаје 71 динар, а дању кад је скупље 278 динара. Ко троши више од 1.600 кWх месечно плаћа најскупље.

Па чак и ако пере само ноћу, платиће 140 динара, а дању 554, исто са акцизама, ПДВ-ом и накнадом“, открива саговорник. Из свега овога закључујемо следеће – ако само ноћу, по јефтиној тарифи, укључујете своју веш-машину (два пута недељно, на пример), уштедећете 506 динара месечно.

Јефтина, ноћна тарифа у Београду је од 24 до 8 сати, у Војводини од 23 до 7, а у остатку Србије од 22 до 6 сати ујутру. Потрошња ноћу је, како каже, веома значајна за енергетски систем да би се избегло гашење термоелектрана током ноћи и њихово поновно укључивање ујутру, јер су трошкови укључивања велики.

„Увођење тарифног система са опцијом да је цена електричне нергије један према четири, односно четири пута скупља дању је снажна стимулација за потрошаче да пребаце потрошњу из дневне у ноћну, чиме се постиже равномернија производња и потрошња“, закључује Николић.

ЗОНА ДАН НОЋ
зелена 186 дин 48 дин
плава 278 дин 71 дин
црвена 558 дин 144 дин

 

Извор: Bktvnews.com