Издвајамо Свет

ПРАЉАК СЕ ОТРОВАО ЦИЈАНИДОМ?! Токсиколог Драган Јоксовић открива шта је било у бочици којом се Хрват убио!

Уколико су концентрације цијанида високе, смрт настаје тако рећи тренутно са застојем рада срца и губитком свести

Генерал Слободан Праљак, који је данас приликом изрицања пресуде у Хагу попио отров, преминуо је у болници. Многи су се готово истог тренутка запитали шта је то Праљак могао да попије и како је то уопште успео да унесе у судницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима токсиколога проф. др Драгана Јоксовића, једини отров који би могао том брзином да делује је цијанид.
– Тако брзо само он може да делује. То је једино тровање које ја нисам видео, јер то док дође до мене обично буде касно – наводи Јоксовић за Телеграф.

Подсећамо, изрицање пресуде Хашког трибунала у случају „Прлић и остали“ прекинуто је изненада пошто је један од оптужених, Слободан Праљак, попио течност из једне посуде, а према наводима његовог адвоката, то је био отров.

У тренутку када му је изрекнута пресуда, Праљак је у судници попио отров пред свима. Одјекнуло је судницом: „Одбацујем Вашу пресуду“. Непосредно пре тога рекао је да он није ратни злочинац и истакао свој презир. На галерији где седе породице осуђеника чуло се гласно“Не“, док је Праљак пио течност из бочице.

Цијановодоник је безбојан гас или јако испарљива безбојна течност, која мирише на горке бадеме, иначе врло непостојано једињење.

Цијанид производи неколико бактерија, гљивица и алги, а такође га има и у бројним биљкама, углавном у њиховим семенкама.

НАЈПОЗНАТИЈИ ОТРОВ

Ово је вероватно и најпознатији отров, јер су га током историје користиле многе убице које су желеле да уклоне своју мету „природном смрћу“ – с обзиром да смрт која уследи после тровања цијанидом изгледа као срчани удар. Уколико су концентрације цијанида високе, смрт настаје тако рећи тренутно са застојем рада срца и губитком свести.
Симптоми се јављају већ за неколико минута.

Ако је реч о излагању масивним дозама, развија се апоплектична форма тро­вања, где после једног удаха болесник осети мирис бадема, вртоглавицу, стезање у грудима, нагло губи свест, затим долази до парализе дисања и срчаног рада и смртоносног исхода у року од 1 до 2 минута.

 

Телеграф / Информер.рс