Издвајамо Регион

ПРАЉКА СТИГЛА СУЛЕЈМАНОВА КЛЕТВА! Проклетство генерала који је срушио СТАРИ МОСТАРСКИ МОСТ!

У Хагу су данас изречене другостепене, коначне пресуде шесторици челника некадашње Хрватске Републике Херцег Босна (ХРХБ), који су првостепеном пресудом осуђени на укупно 111 година затвора.

Суђење шесторици Хрвата у „случају Прлић“ прекинуто је након што је један од оптужених Слободан Праљак попио отров након што му је изречена пресуда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Праљак је након пресуде у којој му је потврђена казна од 20 година, попио отров и рекао: „Ја нисам ратни злочинац, свесно одбацујем ову вашу пресуду“.

У Хашком трибуналу је након тога практично уведено ванредно стање – дошла је Хитна помоћ, полиција, ватрогасци, а зграду трибунала надлетао је хеликоптер који га је превезао у болницу где је убрзо и преминуо.

Праљак је био хрватски филмски редитељ, политичар и „војсковођа“, како воли да са назива, познат је по томе што је као генерал Хрватске војске служио у рату у Хрватској, а потом као генерал ХВО у бошњачко-хрватском сукобу, када су, између осталог, снаге под његовом командом 1993. срушиле Стари Хајрудинов мост у Мостару.

Осим тога Праљак је био познат и као један од хрватских генерала који је током и након ратова стекао богатство које хашки трибунал процењује на 6.5 милиона евра.

Праљак је био изузетно омражен због чињенице да су многи сматрали да је управо он одговоран за рушење једног од симбола старе Југославије и бисера османлијске архитектуре.

Интересантно, мостарски песник Алија Кебо је у првој ноћи после рушења Старог моста од стране ХВО и ХВ под командом Слободана Праљака, кога је експлицитно оптужио за рушење истог, написао песму АМРИНА КЛЕТВА:

„Јављам се из земље туге и изганства
препуна боли, горчине и жала
Мостар убише у име лажног братства
Моја би суза и пелин надгорчала
Ни Хајрудинов полумјесец не оста
Да Бог да никад не имали моста.
Свјесна што је било и шта ће још бити
Овдје у туђини кунем гадове
Моју мис’о не могу поробити
и да ми ноге и руке окују у окове
За нас има наде, за њих нема опроста
Да Бог да никад не имали моста.
Чујем за језиве оргије које чине неман
За силовану старицу што је скочила с трећег спрата
Од понижења горег маља нема
Ал’ нема више ни друга ни сабрата
Већ само пушка за уљеза и незвана госта
Да Бог да никад не имали моста.
До јучер с нама јели и пили
Страшно је проклетство – не знати
Сад се види шта су давно намислили
Да ћемо сви кућама отићи, нестати
Ни море наших суза и крви не бјеше им доста
Да Бог да никад не имали моста.“

Наиме, Стари мост у Мостару је наручио османски султан Сулејман Величанствени 1557. године како би заменио стари дрвени висећи мост који се показао нестабилним. Изградња је трајала је девет година, али мало је стварних података о његовој градњи и сачуване су само легенде о градитељу Хајрудину, ученику великог турског архитекта Синана, пише портал еспресо.рс

Он је наводно под претњом смрћу, у случају неуспеха, морао да изгради овај мост, а према легенди, архитекта се спремао за свој погреб на дан скидања дрвене конструкције.
 

 

Извор: Курир.рс / Еспресо / М.И.