Издвајамо Свет

САД У ШОКУ: Судан понудио Русији војну базу на својој обали Црвеног мора

ПРЕДСЕДНИК Судана Омар ал-Башир затражио је од Владимира Путина и Сергеја Шојгуа да модернизују наоружање његове земље.

Фото: Јутјуб

Затражио је ловце Су-30 и Су-35 и зенитне ракетне системе С-300. Свој захтев је додатно образложио овако:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Затражили смо Су-30 и Су-35 зато што могу да покрију наш ваздушнби простор. Ми немамо намеру да ратујемо ван својих граница већ само да их штитимо. Зато су нам потребни и системи ПВО и ракетни чамци. Сада Судан штите стари совјетски системи ПВО”.

Можда је једнако важно што је ал-Башир у Сочију изговорио:

„По нашим сазнањима, Сједињене Државе желе да поделе Судан на пет држава. Вашингтон је већ разорио арапски свет. Посебно је уништио Агванистан, Ирак, Сирију и Јемен. Судан је такође суочен са великом завером и великим притиском Сједињених Држава”.

Ал-Башир влада Суданом 28 година, а ово му је прва посета Русији.

Председник комитета горњег дома руског парламента за одбрану и безбедност – генерал Виктор Бондарев – поводом посете суданског лидера посебно је указао:

„Успех наших Ваздушно-космичких снага у Сирији учинио је Русију светиоником наде за многе земље које осећају америчку претњу. То објашњава и због чега је ал-Башир изашао са понудом да Русија на суданској обали Црвеног мора формира своју војну базу. Он добро зна шта се догодило Ираку и Либији и страхује да би му Американци могли растурити земљу”.

Генерал Бондарев је навео да ће одлуку о бази донети Путин:

„Врховни командант ће одвагнути све и за и против поводом примаљиве понуде за базу на обали Црвеног мора”.

Његов заменик Франц Клинцевич открио је да се у наредном периоду још неке земље могу Русији обратити са понудом да на њиховој територији држи војну базу:

„Биће их све више. Што се Судана тче, одлука поводом понуде за војну базу још није донета. Русија озбиљно брине о својој безбедности и база у Судану не би нам била сувишна. Није случајно што Американци по свету држе 700 војних база, од којих је, додуше, 400 тренутно ван употребе и конзервисано. И Русија има интересе по целом свету”.

 

 

Извор: Факти.орг