Издвајамо Регион

ПОЛИЦИЈА ТРАГА ЗА ТАЈНОМ ВОЈСКОМ: Бакир 5.000 лојалних исламиста задужио војном опремом, 9.000 прошло обуку!

МИНИСТАР безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић најавио је озбиљну анализу и проверу чињеница из информације о тајној војсци бошњачког члана Председништва Бакира Изетбеговића коју су данас објавили медији.

„Упознат сам са том информацијом и треба је, као и сваку информацију, узети у обзир и разматрање, али не треба ништа узети одмах здраво за готово“, рекао је Мектић новинарима у Лопарама, где данас присуствује седници Главног одбора СДС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да засад нема ништа конкретно да каже, јер је прву информацију о томе чуо из медија.

„Постоје одређене нелогичности у тој причи да је 9.000 људи прошло кроз војничку обуку и врло је дискутабилно да тако велики број људи прође обуку, а да безбедносне службе то не сазнају“, оценио је Мектић.

Министар безбедности БиХ је истакао да ће ову информацију, као сваку до које надлежне службе дођу и из медија, озбиљно анализирати, након тога проверити одређене чињенице и онда изаћи у јавност са конкретнијом изјавом.

На питање новинара да ли се информација о тајној војсци Изетбеговића може довести у корелацију са његовим досадашњим изјавама, Мектић је одговорио да се у безбедносном смислу све може повезати.

„Све се може повезати у контексту неких ратно-хушкачких изјава и стварања одређеног амбијента, а можда чак и нешто везано за улазак у предизборну кампању“, рекао је Мектић.

Он је оценио да политичари и функционери који се служе ратно-хушкачким изјавама нису добронамерни ни за један од три народа у БиХ, нити за саму БиХ.

„Вечерње новости“ објавиле су данас да бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација коју је до сада прошло најмање 9.000 младих Бошњака од 18 до 35 година, а њих 5.000 је задужило и униформу и основну војну опрему.

Војни аналитичар из Србије Александар Радић, међутим, упозорава да треба бити обазрив, јер постоје индикатори да су већ присутне неке „паралелне организације“.
Навео је да неке од таквих паралелних организација делују кроз невладин сектор, а неке кроз верске органзиације.

– Опасност је више него препознатљива, јер идеја је та која води људе у рат. Пушка ће да се нађе, али ако можете да организујете људе, ако су они сврстани чак и потпуно неформално, у неком кампу, назовимо “љубитеља пририоде“, али са једном заједничком политичком идејом, од тога лако касније може да се направи опасна паравојна организација – рекао је Радић за ТВ Пинк.
Стручњак за безбедност из БиХ Џевад Галиајшевић каже да „верује да у Изетбеговићевој глави постоје такви планови“.

– Верујем да Изетбеговић има таквих људи који би били спремни радити и вршити нападе, поједине акције. Када би та вест била истинита, то би заиста значило објаву рата – рекао је Галијашевић за Пинк.
Како наводи стручњак за безбедност Љубан Каран, постоје неке снаге које не могу да организују своје војне снаге, а то је Изетбеговић и бошњачки корпус у БиХ.

– Они су принуђени због тога да тај војни део припрема који је договорен врше тајно или испод жита, јер не постоје легалне и законите могућности да се изврше војне припреме бошњачког дела БиХ – каже Каран.

 

Извор: Срна