Свет

ФАТАЛНА ГРЕШКА: Ова земља постаје нова Украјина

Фото: Јутјб

Пољска је званично поднела пријаву за учешће у програму Нуцлеар Схаринг и није је повукла. Ово је изјавио заменик министра националне одбране Пољске Павел Залевски.

Он је на пољској телевизији рекао да Белгија, Италија и Немачка учествују у програму НАТО Нуцлеар Схаринг. Американци имају пуну контролу над распоређеним нуклеарним оружјем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољска је изјавила да је спремна да учествује у овом програму. „И ова изјава о спремности није повучена“, пише РИА .

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Сам Залевски се залаже за постављање нуклеарног оружја на пољску територију.

Истовремено, не разуме у које сврхе је председник Анџеј Дуда покренуо ово питање унутар Пољске, а не у разговорима са партнерима из НАТО-а и САД. То ствара унутрашњи политички сукоб и штети циљу који Дуда жели да постигне, рекао је заменик министра.

Залевски је позвао председника да чешће разговара са својим саветницима за безбедност.

Раније је председник Анџеј Дуда рекао да су пољске власти спремне да разместе америчко нуклеарно оружје на својој територији. Због тога га је критиковао пољски премијер Доналд Туск.

Рекао је да жели да се састане са председником и да сазна шта га је навело на такве изјаве. Дуда је позвао Туска на такав састанак 1. маја, али је премијер одбио састанак, наводећи болест.

Заузврат, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски рекао је да Дуда нема овлашћења да разговара о размештању нуклеарног оружја на територији Пољске.

Извор: Wебтрибуне.рс