Издвајамо Србија

СРПСКИ СУПЕРВОЈНИК ДОБИЈА СУПЕРОРУЖЈЕ: Војска Србије набавља пиштоље „глок“ и пушкомитраљезе „миними“ (ВИДЕО)

Војска Србије (ВС), у оквиру модернизације и јачања оружаних снага, набавља аустријске пиштоље „глок 17“ и белгијске пушкомитраљезе „миними“

– Број пиштоља и пушкомитраљеза о којима је реч дефинисан је потребама јединица Војске Србије и програмским документима опремања. Пиштољ који се набавља је “глок17“ калибра 8 мм, произвођача “Глок“ из Аустрије, а пушкомитраљез је “ФН миними“ калибра 5,56 мм, произвођача “Херштал“ из Белгије“, наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике“ у вези са том набавком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист подсећа да се „Пројекат 1.500“ односи на број војника из различитих јединица ВС који су, или ће бити, опремљени најсавременијим наоружањем и опремом.

„Политика“ наводи да су, међутим, нека питања остала без одговора.

– Информације о количини која се наручује, које ће јединице користити наведено наоружање, која је вредност набавке и ко је добављач, представљају поверљиве податке, будући да је реч о процедури опремања која је у току и која је предмет програмских докумената опремања степенованих као “војна тајна – поверљиво“- наводе у Министарству одбране.

Како истичу, приликом одлучивања о опремању јединица, Министарство одбране и ВС увек се воде интересима унапређења оперативних способности јединица, а један од критеријума јесте и финансијска повољност понуде.

– У складу са одредбама Закона о јавним набавкама и постојећим интерним правилима, Министарство одбране и ВС не опремају се непосредно средствима наоружања и војне опреме и иностранства, већ се за те потребе ангажују комисионари под најповољнијим условима- додаје се у одговору Министарства.

У сваком случају, војска добија најсавременије стрељачко наоружање, истиче „Политика“ и додаје да је „глок 17“ најпопуларнији службени пиштољ на свету, а да је пушкомитраљез „миними“, који користи метке стандардног НАТО пушчаног калибра, веома популаран међу припадницима специјалних јединица.

 

Извор: информер / политика