Издвајамо Србија

СТЕФАНОВИЋ: Одлично смо разумели Бакира, нема ту ничег добросуседског!

Фото: Јутјуб

Београд — Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да у изјави бошњачког члана Представништва БиХ Бакира Изетбеговића није било ничег добросуседског.

Фото: Јутјуб

Стефановић је то изјавио након састанка Савета за националну безбедност, који је сазван због ситуације у региону, КиМ, односно након интервјуа који је Бакир Изетбеговић дао за “Дојче веле“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Србија наставља да штити свој територијални интегритет, боримо се за нашу земљу, као што смо се борили у Интерполу, сва остала тумачења су злонамерна“, рекао је Стефановић.

Како је рекао, изјава Изетбеговића „није добросуседска“, али није желео да говори о мерама Србије, односно о „тактици и стратегији“.

„Све смо анализирали, сасвим добро разумели поруке и нисмо то доживели као добросуседску поруку“, рекао је Стефановић новинарима након седнице Савета за националну безбедност.

“То је први пут да је један од највиших званичника суседне државе поручио да жели распад наше земље,“ појаснио је, те поновио да је Изетбеговић рекао да су његова надања да ће се то догодити.

“Јако је лоша таква порука, она је политичка у сваком случају, и не може се објаснити тиме да је то је то технички неизводљиво“, рекао је Стефановић.

“Кад неко изнесе такав став, а што усложњава ситуацију у региону, и при томе су угрожени интереси Србије, она је дужна да реагује“, поручио је.

Изјаве Бакира Изетбеговића показују, поновио је, искрену намеру једног од кључних носилаца власти у БиХ и шта је то што он жели, а ми ћемо предузети све што је могуће и дозвољено, јер је реч о нашој безбедносит.

„Србија хоће да гради мир и ми ћемо у договору с другим актерима у региону покушати да заједно нађемо решње, јер желимо да људи који живе овде, али и у другим земљама региона, не осећају тензије од политичких потеза“, поручио је Стефановић, најављујући да ће и у том смислу бити значајна посета тројице чланова босанског председништва почетком децембра.

Додао је и да су очекивања да ће тада бити успешно закључени разговори о разграничењу и додао да остајемо привржени сарадњи и изградњи што бољиох односа.

Поновио је да сматра да су рекације Србије биле одмерене, да ни у једном тренутку нисмо прекинули са полтиком подршке суверенитету БиХ, да се противимо сваком насиљу, али и навео да су оне биле само у циљу заштите наше земље.

Настављамо да градимо најбиоље односе и да разговарамо са свима како бисмо очували мир и све оно што смо до сада постигли, рекао је министра Стефановић.

Он је додао да је на данашњој седници Савета за националну безбедност било речи о ситуацији на Косову и Метохији, преговорима у Бриселу, рекао је Стефановић новинарима.

„Анализирана је безбедносна ситуација у нашем региону, као и у околним земљама. Ззелимо да очувамо мир и стабилност, то остаје један од најважнијих приоритета наше земље“, рекао је Стефановић.

Каже, да ће у том циљу Србија пратити ситуацију у региону и предузимати мере неопходне за очување територијалног интегритета државе.

Он је подсетио да ће бити значајне посете Председништва БиХ почетком децембра као и посета представника државног врха Румуније, Бугарске и Грчке са којима ће се разговарати о добросуседским односима.

Минситар је рекао да је на седници било речи и о материјланом положају припадника снага безбедности, модернизацији опреме и наоружања, али и Радној групи која ће радити на решавању проблема стамбеног питања припадника снага безбедности.

Да подсетимо, Изетбеговић је у интервјуу за немачку РТВ „Дојче веле“, снимљеном у октобру, а емитованом ове недеље, рекао да је, што се њега тиче, независност Косова до сада требало да буде призната, али да је за то потребан консензус на нивоу БиХ. Упитан да само са „Да“ или „Не“ одговори да ли ће БиХ у једном тренутку признати независност Косова, Изетбеговић је рекао: „Надам се да“.

 

 

Извор: Б92