Занимљивости Издвајамо

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НЕСИ? Албанци тврде да су видели чудовиште у језеру, овог пута су га и снимили (ВИДЕО)

Са својим водичем, пензионисам професором географије, Симом Јоноским, новинари су обишли добар део Преспанског језера, од туристичког насеља Претор, па све до границе са Грчком

Ни рибари, ни житељи села поред обале Преспанског језера са македонске стране нису имали среће као њихове комшије, Грци и Албанци, са којима деле језеро, да бар једном виде чудовиште које се наводно крије у његовим водама. Пре пет година велику сензацију је изазвала тврдња рибара из места Нивици у грчком делу Преспанског језера да су у води видели чудовиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та прича је тада заинтригирала и репортере Би-Би-Си, али осим разговора са локалним становништвом, њихова камера није успела да сними непознато биће у језеру.

И када се већ заборавило на овај догађај, ових дана се на Јутјубу појавио снимак чудног створења у Преспанском језеру, али са албанске стране. Тако је поново кренула прича да се у водама Преспанског језера крије непозната неман, која је због свог изгледа названа као чувени Неси, „виђен“ у Лох Несу, језеру у Шкотској.

Репортери скопске интернет телевизије А1ОН су још пре пар година кренули трагом прича да се у Преспанском језеру налази чудовиште попут Несија, али осим подсмеха мештана, ни они нису ништа открили.

Са својим водићем, пензионисам професором географије, Симом Јоноским, новинари су обишли добар део Преспанског језера, од туристичког насеља Претор, па све до границе са Грчком.

Мештани Претора су им рекли да нико никада, па ни најстарији рибари нису видели ништа слично некаквом чудовишту. Преспанчани су убеђени да је на фотографији која се појавила на ББС, а коју је објавила и телевизија А1ОН, био џиновски сом који живи у језеру, а који може да достигне тежину од 200 до 300 килограма, или шаран, који скаче из воде током мреста.

– Сећам се када је у Албанији, код Малог Града, у Преспанском језеру потонуо један брод и удавило се пуно деце. Тада сам сазнао да су гњурци који су их тражили видели велике сомове. Толико су се препали да су прекинули даље истраживање. Ја мислим да се и у случају грчких рибара, који су у језеру видели чудовиште, радило о таквом џиновском сому – изјавио је Симо Јоноски.

Он је први Преспанчанин који је 1970. године препливао цело језеро, па зато додаје да оно, ипак, крије пуно тајни.

– Понекад се у Преспанском језеру дешавају ствари које се не дешавају на другим језерима. Као наставник сам 1976. године радио у Љубојну. Приметио сам да се у близини границе са Грчком из језера издиже огроман водени стуб у облику печурке. Спустио се тек после 10 – 15 минута. То је такозвани сеш или стојећи талас – каже Јоноски.

Рибари са македонске стране кажу да је Преспанско језеро најдубље код места Нивици, са грчке стране, где је снимљена фотографија са наводним чудовиштем. Дубина достиже и преко 100 метара, па зато не искључују могућност да тамо има и џиновских риба, али никавих Несија.

Погледајте видео:

 

 

Извор: Телеграф.рс