Издвајамо Свет

Каталонија очекивано већински гласала за отцепљење од Шпаније

ПОЛИТИЧКЕ снаге које су за отцепљење од Шпаније освајају, по свему судећи, апсолутну већину на парламентарним изборима у Каталонији.

Лист La Vanguardia, који се позвао на резултате телефонског анкетирања бирача, објавио је да ти политичке партије, које су за разлаз са Шпанијом, могу освојити 67 до 71 посланичко место у парламенту у Барселони! А парламент Каталоније има само 135 посланичких клупа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још прецизније, Леви републиканци Каталоније освојили су 34 до 36 посланичких места, коалиција „Заједно за Каталонију – чији је лидер Карлес Пуџдемон – осваја 28-29 мандата, а Кандидати за народно јединство – 5-6 мандата.

Највише мандата освојиће прошпанска партија Гражани (34-37 посланика), социјалисти 18-20, а Народна партија Каталоније – филијала партије шпанског премијера Маријана Рахоја – једва 3-5 мандата.

На изборе је – према истој телефонској анкети – изашло преко 5,5 милиона бирача.

Два сата пре затварања биралишта – излазност је била 68 одсто.

Парламент Каталоније је 27. октобра прогласио независност од Шпаније.

Мадрид је на то одговорио активирањем члана 155. Устава Шпаније чиме је у доброј мери суспендовао аутономију Каталоније.

„Каталонски проблем“ је сада на тачки на којој је био 27. октобра.

Ако се резултати анкете потврде, резултат гласања се моће сматрати потврдом референдума.

Мадрид ће морати или да Каталонију покорава силом, као што је то чинио кроз историју, или да се са њом покуша договорити о некој врсти конфедерације.

Алтернативе су: рат и репресије, односно – класично отцепљење које може бити мање или више цивилизовано, мирно или драматично…

 

 

Извор: Факти.орг