Свет

Ердоган поставио ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Ако Трамп уради ово, прекидамо све ДИПЛОМАТСКЕ ВЕЗЕ!

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је најавио да ће његова држава прекинути дипломатске везе са Израелом, ако САД признају Јерусалим као престоницу те земље.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јерусалим је црвена линија за муслимане. Ако се деси признање, то ће резултирати прекидом дипломатских веза Турске са Израелом – рекао је Ердоган.

Амерички председник Доналд Трамп је раније најавио да ће његова држава подржати Израел у намери да пресели престоницу из Тел Авива у Јерусалим.

Ердоган је оптужио САД да наставља да доставља оружје Курдима у Сирији, иако је су власти САД обећале да ће престати са тим.

– Против кога ће да користе то оружје? Турске, Ирана? Можда Русије, ако могу? – рекао је он у телевизијском обраћању, а преноси ЦНН на турском језику.

Израел је заузео арапски источни део Јерусалима у рату 1967. године. Касније је анектирао ту област и прогласио читав Јерусалим за свој главни град.

Овај потез није признат у међународној заједници, а Палестинци желе да Јерусалим буде главни град њихове будуће државе.

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је раније да је „забринут“ због могуће одлуке председника САД Доналда Трампа да једнострано призна Јерусалим као главни град Израела.

Макрон је рекао да статус тог града мора бити одређен „у оквиру преговора између Израелаца и Палестинаца“, пренео је ББЦ.

Слична упозорења стигла су из бројних арапских и муслиманских земаља.

 

Извор: CNN