Издвајамо Свет

ИЗНЕНАДНА ОДЛУКА: Американци шаљу људе на Месец и Марс

Доналд Трамп би требало да потпише извршну наредбу којом ће САД послати астронауте назад на Месец а на крају и на Марс.
Очекује се да контроверзни амерички председник потпише “Директиву о свемирској политици 1“ која ће дати наређење НАСА-и да води иновативни програм истраживања свемира, и да пошаље америчке астронауте назад на Месец, а на крају и на Марс“, преноси Бела кућа.

Најдаље што су људи путовали од Земље у последњих неколико деценија је Међународна свемирска станица, а последњи пут су астронаути напустили Земљину орбиту и стигли до Месеца 1972. године – последње од шест НАСА-иних слетања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова иницијатива је прва свемирска директива Трампове администрације и биће данас потписана у Белој кући.

Раније ове године је изгледало је потпредседник Мајк Пенс потврдио да садашња влада жели да пошаље људе назад на Месец, користећи га као зауставну станицу на мисији ка Марсу.

Он је на Националном свемирском већу у октобру рекао: “Вратићемо америчке астронауте на Месец, не само да би иза себе оставили отиске стопала и заставе, већ да би изградили темеље који су нам потребни да Американце пошаљемо на Марс и још даље.“

Ова иницијатива ће веровато укључивати планове за “Капију дубоког свемира“ – сарадњу између САД-а и Русије за стварање лунарне свемирске станице која ће деловати као “капија ка дубоком свемиру“.

У овом програму под вођством НАСА-а ће две свемирске агенције изградити лунарни сателит сличан Међународној свемирској станици (МСС) у ком се могу сместити астронаути и орбитираће око Месеца.

Станица ће омогућити астронаутима да детаљно проуче Месец и такође ће се користити као “пит стоп“ за астронауте који путују даље у соларни систем, конкретно на Марс.

Споразум између НАСА-е и руске свемирске агенције “Росцосмос” је потписан на свемирском конгресу у Аделејду у септембру, а америчка група је рекла да ће се лунарни орбитер са посадом деловати као “капија ка дубоком свемиру и лунарној површини“.

Изградња на пројекту треба да почне 2022. године, с тим да је предвиђено да ће први модули “Капије дубоког свемира“ бити завршени две године касније.

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Webtribune.rs