Регион

Место у коме сложно живе Срби и Хрвати: Певамо и Томпсона и Бају Малог Книнџу

У хрватском месту Моравице сложно живе Срби и Хрвати, у њему није било ни рата јер за то није било заинтересованих ни са једне ни са друге стране.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише Јутарњи лист, мештани су били наоружани јер је једнима пушке поделила ЈНА, а другима хрватска полиција, али они нису села чували једни од других, већ од оних „са стране“.

Како се наводи, било би сасвим погрешно закључити да је то горанско мјесто у себи очувало Југославију, али је истина да мештани не знају да мрзе једни друге по националном кључу и да се дубоко поштују.

– Град Врбовско има више од 35 одсто представника српске националне мањине. Ми смо у потпуности имплементирали Закон о правима националних мањина у наш Статут. Договорили смо се с представницима Савета српске националне мањине да оне двојезичне плоче иду само тамо где су Срби у већини. Сматрали смо једни и други да нема потребе таквим плочама покривати друга насеља, поготово она у којима Хрвати живе у стопостотној већини – рекао је градоначелник Дражен Муфић.

Према његовим речима, људи ту имају исте услове и могућности и не праве се никакви разлози за раздор, најмање у националности.

– Када је све кренуло почетком деведесетих, ми смо видели да не ваља, имали смо, свако својих будала, које смо морали да ‘ишамарамо’. Погодиле су се добре генерације Хрвата и Срба које су се трудиле. Било је битно да никоме не падне глава, и у томе смо успели – рекао је један од мештана.

Како наводи Јутарњи, у том месту се не закључавају врата куће ни бицикли, а нема ни крађа ни криминала.

– Овде живи типично братство и јединство. Ма и боље од тога, ево сада се спремамо за Божић један, и сви ћемо певати Томпсона, за други ће свирати Баја Мали Книнџа, и сви ће га певати, и Хрвати и Срби. Код нас је то нормално. Реци ми једно место на свету у којем је тако нешто могуће. Као ово што смо неки дан имали, да Хрват на хармонику пјева Томпсона, а са њим га певају и Срби рекао је један од мештана.

 

Извор: Jutarnji list