Свет Србија

ЛЕКАРИ СТРЕПЕ! Да ли нам прети удар короне и грипа на јесен? Ево шта можемо да очекујемо!

Корона вирус и вирус грипа ће нас, сва је прилика, ударити још жешће на јесен него што то чини ковид сада, у другом врху првог таласа, кад смо сведоци скока броја оболелих, оболевања младих и пуних болница широм Србије.

Овако би могло да гласи упозорење научника с различитих крајева планете, који још тврде да је корона вирус мутирао и да је сада 10 пута заразнији него што је био прошле зиме у Кини, пише „Курир“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пулмолог др Бранимир Несторовић отиша је још даље и изјавио је ,“да би рекао да је ово други вирус“, као и да је то његово лично мишљење.

– Погледајте ко се сад инфицира, углавном млади, студенти, људи радно способни, средњег животног доба. Веома је мало старих. Рекао бих да ово личи на други вирус – навео је он за Курир телевизију, док је др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан републичког кризног штаба, већ упозорио на могући најцрњи сценарио који би могао да се оствари на јесен – да се укрсте Ковид-19 и сезонски грип.

Ни проф. др Зарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба у Нишу, каже да не одбацује могућност да че се на јесен корона вирус и грип сударити, али и додаје да он сада није сигуран да ико на планети може да тврди да је корона вирус мутирао.

Морамо бити одговорни

– Да смо се одговорније понашали, не бисмо имали баш овакву ситуацију. Сад плаћамо данак. Мислим да ће се спојити сезона грипа и короне, али се потајно надам да ћемо у августу ући у период смањења случајева короне – објашњава овај нас чувени стручњак и додаје да сад све зависи од нас – неопходни су маске, дистанца, нема руковања, јубљења, грљења, обавезно је прање руку и не сме се додиривати лице.

Што се тиче јесени, додаје он, врло ће тешко моћи да се разликују клиничке слике грипа и корона вируса јер су сличне.

Мораћамо у што већем броју да се вакинишемо против грипа

– Зато је неопходно да се у сто већем броју вакцинишемо против грипа пред његову сезону. На тај начин ћемо барем од једне болести бити заштићенији. Што се тиче мутације коронавируса, много смо досад грешили кад је тај ви рус у питању. Глобално. И даље је пуно непознаница. Сва лицитирања да је вирус мутирао, да је вухански и италијански сој код нас или пак неки други, храбра су. За мутацију је неопходно време, а није га довољно прошло да бисмо изводили закључке – објашњава проф. др Ранковић.

И др Срда Јанковић, имунолог, позвао је грађане да се обавезно вакцинишу против грипа.

С друге стране Атлантика, амерички научници тврде да корона не мирује, да је вирус мутирао и да је сада десет пута заразнији него штоје био крајем прошле године, кад се појавио у Кини.

Према објављеним подацима, низ експеримената који су спроведени у истраживачком институту Скрипс у Флориди показали су да мутација утиче на протеин који вирусу омогућава да се пробије унутар ћелија у људском организму, пише „Курир“.

Чини се, како наводе истраживачи, да пацијенти који се сада заразе ковидом-19 немају теже симптоме болести у односу на оне који су раније оболели од короне.

– Мутација је, изгледа, надокнадила слабост протеинских шиљака, што вирусу омогућава да брже и лакше допре до ћелија у људском организму. Истовремено, теже га је уништити кад доспе у тело и веже се за дисајне путеве – рекао је за „Вашингтон пост“ водећи вирусолог флоридског института Хјерјун Цои.

Извор: Блиц.рс