loading...
Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Увешћемо карантин једино ако се ово деси…

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је данас да у случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина, а замена за закључавање је ношење маски.

Како је рекао, вирус се масовно појавио у вртићима.

У току читавог јуна вирус је забележен код 854 особе, а код 108 у јулу. У 11 вртића било је појаве ковида, као и у три приватна обданишта, и то код укупно 25 запослених и 14 деце. Такође корона је утврђена код 58 особа из 18 радних организација. У геронтолошким центрима у Београду оболела су четири запослена, а у Градском центру за социјални рад три.

Како је рекао, од 12. јуна до 4. јула 647 у људи је тестирано у Студентској поликлиници – 303 је позитивно. Више од четвртине било је у приватном смештају, четвртина у домовима, и остали имају стално пребивалиште у Београду.

Студенти који чекају резултате на ковид 19 се не задржавају на болничком лечењу, рекао је Кон.

– Институције морају да у потпуности преузму свој посао. Епидемиолози морају да формирају своје ставове и постоји некохерентност изјава које се више не могу толерисати. Епидемиолошка ситуација у Београду се још погоршава, очекујемо побољшање крајем недеље.

Он је позвао епидемиологе да опрезније дају изјаве о корона вирусу.

– Прича се да ће све ово проћи, што ја желим, али… Долазак јесени је нешто што је врло близу и за то морамо да се припремимо.

Кон је додао да ако сви носимо заштитне маске нема могућности да дође до случајне инфекције.

– Вирус се сигурно преноси капљично, док је аерогено могуће само у специфичним условима. Интензитет преношења је заиста висок у условима повишене температуре – казао је Кон.

Он рекао да је нормално да епидемиолози и чланови Кризног штаба немају сви исто мишљење, те да неки желе да се издвајају.

– Нама су потребни посебно структуирани подаци који иду до најситнијих нивоа, чак и у општинама. Ако ми не можемо у бази података то да пратимо, не можемо ни правовремено да реагујемо. Сада пратимо са 4-5 дана закашњења – рекао је Кон.

Он је истакао да они који су заражени морају да се изолују.

– Оочекујем смиривање ситуације ако грађани схвате да су маске најважнија ствар. За недељу-две могу да се виде ефекти.

Он је казао да је поднео иницијативу премијерки Ани Брнабић и шефу епидемилошке секције Српског лекарског друштва.

Ја сам на крају радног века и немам никакве задршке. Мене не интересује политика. Свако треба да ради свој посао како најбоље зна и уме и да то усмери против вируса.

Како је навео, одговор на ту своју иницијативу очекује тек за меец дана.

– То значи да сам разочаран нашом брзином – рекао је Кон.

Кон је о забуни о броју умрлих од корона вируса у Србији рекао “да постоји разлика у инфромацијама на одређеним нивоима”.

– Податак који има директор болнице зависи од тога шта му пише у извештају. Постављање тога као главног проблема овог друштва је потпуно неприкладно у овом тренутку. Истина је најважнија и увек ту, јер медицинска документација постоји.

Кон је говорећи о људима у самоизолацији рекао да не можемо да се ослонимо на свест грађана.

– Тренутак за карантин је кад пукне здравствени систем – рекао је Кон.

Како је додао, не верује да ће доћи до увођења карантина, али “инсистирање на матурама, не може да разуме”.

Извор: Курир.рс/ТВ Прва

loading...