Издвајамо Србија

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА СРБЕ КОЈИ РАДЕ У РУСИЈИ: Ђорђевић у Москви потписао Споразум о социјалној сигурности!

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ðорђевић потписао је у Москви са руским колегом Максимом Анатољевичем Топилином, Споразум о социјалној сигурности и нагласио да Србија и Руска Федерација заслужују овакав споразум, јер је неопходно да имају добре односе у свим областима, па и у овој

– Споразум о социјалној сигурности је од изузетне важности за грађане Републике Србије који живе и раде у Руској Федерацији. Његовим потписивањем сви наши држављани који одлазе на рад у Русију, као и грађани Русије који долазе на рад у Србију, могу да остваре право на пензију – рекао је Ðорђевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је истакао да је један од приоритета Владе Србије стварање бољих услова живота и рада њених грађана и да ће се у складу са тим трудити да се свима обезбеди сигурнија и спокојнија будућност.

Важност овог споразума потврдио је и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин, и председница Савета Федерације Горњег дома Федералне скупштине Валентина Ивановна Матвијенко.

Министар Ðорђевић је истакао да је са министром рада Топилином, поред осталог, разговарао и о искуствима, као и о начину стварања повољније демографске слике у Републици Србији, по узору на Русију.

На потписаном Споразуму су две делегације радиле још од 2010. године. Приликом прве посете министра Топилина Београду, у новембру текуће године, министар Ðорђевић је заједно са својим тимом и руским колегама за месец дана договорио потписивање до краја ове године, што је и остварено.

– Имао сам посебну жељу да, као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, после неколико година преговора коначно ставим тачку на овај споразум, јер је он веома битан за обе земље – то приликом је рекао министар Ðорђевић.

Министар Ðорђевић је нагласио да билатералну сарадњу са Руском Федерацијом одликују традиционално пријатељски односи и да је ова посета Русији, као и потписивање поменутог споразума, наставак даље успешне сарадње у области рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Споразум о социјалној сигурности регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију, затим, право на накнаду погребних трошкова, као и право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести.

Овај споразум даје могућност лицима, која немају довољно стажа осигурања навршеног применом својих националних прописа, да остваре право на пензију сабирањем периода осигурања навршених у обе државе уговорнице.

Веома је важно истаћи да се за утврђивање права на давање у складу са одредбама овог споразума узима у обзир и стаж осигурања који је, према правним прописима страна уговорница, навршен пре његовог ступања на снагу.

Овај споразум примењиваће се и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ.

 

 

Извор: Тањуг / Информер.рс