Свет

Права истина зашто Америка подржава Израел: Снимак који за 7 минута објашњава 70 година историје

Није тајна да САД подржава државу Израел још од њеног настанка. Разлози су бројни, а амерички професор, филозоф, писац и лингвиста Ноам Чомски је открио шта су прави разлози због којих је његова земља привржена Израелу.

Он каже да је порекло те подршке залази дубоко у прошлост још од хришћанског ционизма, који је веома моћна сила. Истиче да је хришћански ционизам старији од јеврејског ционзма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хришћански ционизам је настао међу британском елитом, а они су подржали јеврејску колонизацију Израела. То је велики део британске културе, а исто је и у САД – рекао је он.

Напомиње да је 1948. године када је настала држава Израел, дошло до раскола између Пентагона и Стејт департмента око тога како да се реагује на нову државу.

– Стејт департмент није био баш посвећен циљевима државе Израел и бринуо је због избеглица. Пентагон је био импресиониран војном моћи Израела – истиче он.

Године 1958. године дошло је до велике кризе у том региону, а Чомски истиче да је тада само Израел сарађивао са Великом Британијом и Америком.

– Израел је 1967. године уништио секуларни арапски национализам који је представљао велику претњу по САД. Тада су поџали радикални ислам као и САД, што се наставило и касније – каже он.

Наглашава да је током последњег рата у Гази, Израел остао без муниције и да му је управо САД обезбедио додатне количине исте.

– Америка сматра Израел својом офшор војном зоном, а ту су и блиске везе тајних служби ове две земље – рекао је он.

Извор: Telegraf.rs