Издвајамо Србија

ПУТИН ЈЕ НАШ АНЂЕО ЧУВАР: Русија шаље Србији С-300, уз само један услов (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

У Кремљу је завршен састанак председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина

Фото: Јутјуб

16.47

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинарима се обратио председник Србије Александар Вучић и то прво на одличном руском језику.

Председник Србије захвалио се Путину на топлом пријему.

– У име Републике Србије хтео бих да изразим посебну захвалност на подршци Русије на очување територијалног интегритета Србије. Русија је одувек била пријатељ Србије – истакао је српски председник.

– Србија се никада није мешала нити ц́е се мешати у унутрашње послове Руске Федерације – додао је Вучиц́. Србија високо цени руку пријатељства коју нам је пружио председник Путин и ми му желимо успех на предстојец́им изборима, нагласио је Вучиц́.

Србија ц́е увек бити захвална председнику Путину за много ствари које су нам биле важне, а нагласио бих моменат када је Русија ставила вето на резолуцију у СБ УН и тако спречила да најстрадалнији српски народ добије жиг геноцидног.

Захваљујуц́и подршци Русије и напорима Владимира Владимировича Србија и даље има могуц́ност да се бори за Косово и Метохију и спроводи одговорну политику, додао је српски председник.

Србија је на европском путу, али је војно неутрална и не намерава да улази у војне савезе, поновио је Вучиц́.

Србија користи све више гаса, рекао је Вучиц́ говорец́и о економској сарадњи.

– У овој години промет роба је био вец́и, али и ја и председник Путин сматрамо да постоји могуц́ност даљег повец́ања. Још постоји много могуц́ности да се повец́а размена обима.

Разговарали смо и о војно-техничкој сарадњи, Србија је заинтересована за хеликоптере и надамо се да ц́е о томе бити договора.

Ми смо један од ретких народа који се праведно односи према нашим руским пријатељима, нагласио је Вучиц́ и додао да поносни српски народ никада нец́е увести санкције Русији.

Политика коју спроводи руководство Србије је суверена, независна и одговорна, рекао је Вучиц́ и честитао руском народу предстојец́е празнике.

– Председник Путин и ја имали смо састанак у ужем саставу и у четири ока, разговарали смо о свим областима, разговори су били конструктивни – рекао је Вучиц́ настављајуц́и на српском.

Следец́е године је 75 година од Стаљинградске битке и Србија ц́е на највишем нивоу узети учешц́а у њеном обележавању.

Вучиц́ је подсетио и да се Србија увек поносила антифашистичком традицијом.

16. 40

Новинарима се први обратио председник Русије Владимир Путин

– Ово је први састанак откако је Аленсандар Вучић председник Србије, али сретали смо се и раније, док је био премијер – рекао је Путин.

Размена је ове године порасла на милијарду и по долара, рекао је Путин.

Рачунамо на нове пројекте у сарадњи, приоритетна област је енеретика, рекао Путин.

Ове године за четвртину се повец́ала потрошња гаса, прецизирао је руски председник.

Руски председник навео је као пример сарадње Руске железнице.Такође је рекао да Русија жели да продуби сарадњу у сфери банкарства, а воде се и експертске консултације о слободним трговинским зонама.

Посебну пажњу посветли смо питањима хуманитарно-културне сарадње, рекао је Путин и подсетио на рад на мозаицима у Храму Светог Саве и наступ Ансамбла Александров у Београду.

Он је додао да је у Србији све вец́е интересовање за учење руског језика.

Русија је заинтересована за стабилизацију на Балкану, истакао је Путин.

Русија ц́е наставити да пружа подршку Србији кад је реч о Косову, у складу са резолуцијом Савета безбедности 1244. Уверен сам да ц́е данас постигнути договори послужити даљем развоју наших односа, закључио је Путин.

16.37

ПОЧЕЛА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ И СРБИЈЕ, ВЛАДИМИРА ПУТИНА И АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Непосредно пре конференције потписано је неколико међудржавних споразума у разлитим областима.

Договорена испорука С-300

Извори Информера нису откривали детаље, али нам је речено да је током разговора двојице председника договорена максимална сарадња Србије и Русије. На директно питање о испоруци ракетног система С-300 наш саговорник је само рекао: Кажем вам све је договорено!

Путин је истакао да је ово прва посета Вучића као председника Србије и нагласио:

– Драго ми је да вас поздравим – имамо добре односе још од времена када сте били премијер и надам се да ће тако бити и убудуће.

Руски председник је подсетио да се наредне године обележава 130 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Путин је констатовао да се односи развијају посебно у области привреде и да расте робна размена као и директна руска улагања.

– Имамо о чему да разговарамо и драго ми је што сте ту – речи су добродошлице руског српском председнику.

Председник Србије је захвалио Путину на подршци коју пружа Србији по питању очувања територијалне целовитости и интегритета Србије.

– Захвалан сам на свему што сте учинили – Срби цене и увек ће бити захвални за подршку и помоћ коју нам пружате – рекао је Вучић.

Обраћајући се Путину на руском језику Вучић је истакао као значајну чињеницу да се економска сарадња стално унапређује као и политички односи.

Честитао је Путину на кандидатури за нови председнички мандат, изразио уверење да ће будућа сарадња бити на још вишем нивоу и захвалио на добродошлици и гостопримству.

Састанак ће, како је Вучић рекао, трајати готово два и по сата, а након тога двојица председника ће се обратити медијима.

Уочи сусрета Вучић, који борави у тродневној посети Русији, рекао је да ће са Путином разговрати о даљем развоју односа две земље, пре свега економских и трговинских.

Такође, биће речи о војно-техничкој сарадњи, као и о енергетици и потписано више споразума, навео је председник Србије.

Руски лидер Владимир Владимирович Путин на данашњем састанку са српским председником Александром Вучићем затражиће чврсте гаранције да наша држава никада неће ући у НАТО пакт. Путин ће, јављају московски медији, у том случају одобрити да се Србији испоручи моћни ракетни систем С-300, сазнаје Информер!

Како тврде наши одлично обавештени извори из руске администрације, Москва је у наставку војнотехничке сарадње са Београдом спремна да испоручи не само ракетне системе већ и нове ‘мигове’, хеликоптере и тенкове по најповољнијим могућим условима. Једино што званични Кремљ очекује од Србије, тврде упућени, јесте чврста државна гаранција да ни под којим условима неће ући у западну војну алијансу.

Према речима наших извора, руском председнику је јако важно да модерно оружје које даје Србији никако не падне под контролу НАТО пакта.

– Путин је упознат с тим да Србија трпи огромне притиске са Запада због сарадње са Русијом, као и да се од нас очекује да Москви уведемо санкције. Он је, наравно, свестан да је Србија окружена чланицама НАТО и да јој није лако да задржи позицију војне неутралности. Због тога жели чврсте гаранције од Вучића да неће Србију увести у западну алијансу. Још један од разлога овог захтева је и то што Путин моћно оружје какав је систем С-300 ни по коју цену неће дати држави чланици НАТО – преноси наш извор. Он додаје да је сусрет двојице лидера, једанаести по реду, прилика да се договоре детаљи нове етапе војнотехничке сарадње.

– После шест ‘мигова’ које је Русија дала Србији, Путин је спреман да додатно помогне у јачању српске војске. Очекује се скора испорука по 30 тенкова Т-72 и оклопно-извиђачких возила БРДМ2, а Москва хоће и да под изузетно повољним, специјалним условима испоручи и С-300… – подвлачи Информеров извор.

 

 

Извор: Информер.рс