Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ СТРАХУЈУ ДА ЋЕ САД ПРОЋИ КАО АТЛАНТИДА: Потопиће нас руски „Цар-торпедо“!

У САД се распламсала стручна дискусија о потенцијалним опасностима које за ову државу представља загонетни руски пројекат „Статус-6“. Беспилотна подморница-камиказа, може неприметно да се „насуче“ на гребен америчке обале и да активира ужасавајуће разоран потенцијал који премашује онај који је произвела „Цар бомба“.

Нова америчка нуклеарна политика сматра да је руски пројекат аутономног интерконтинеталног торпеда „Статус-6“, један од фигуративно речено, најозбиљнијих „џелата“ који потенцијално прете Сједињеним Америчким Државама. О овоме је недавно писао и амерички интернет портал The National Interest. Истина, мишљења америчких експерата по овом питању нису усаглашена, и иду од тезе да се ради о пропагадној флоскули Москве која је у прашњавим архивама пронашла превазиђени пројекат који датира још из времена совјетске ере, па до оних који сматрају да се у новонасталим околностима овако нешто може реактивирати и учинити оперативним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, већа група америчких војних стручњака сматра, да овај руски програм не представља неку велику опасност по безбедност САД, који се не може на време предупредити. Они једноставно сматрају да објекат таквих димензија не може тек тако остати незапажен поред читаве мреже подводних сонара, који се у прстеновима налазе распоређени око обала ове државе. Такође, они изражавају и сумњу у његову оперативну употребљивост. Прокламоване техничке карактеристике овог торпеда које има домет од безмало неколико хиљада наутичких миља, уз способност ношења термонуклеарне бојеве главе једнаке детонацији 100 милиона тона ТНТ-а, остављају пренаглашен утисак који има елементе пропаганде. Један део сматра да цео овај пројекат представља најобичнију руску фарсу која има за циљ да улогу њених оружаних снага поново подигне на већи ниво, када су у питању планетарни оквири.

Међутим, оваква процена скептичне групе експерата, нема своје упориште у другој групи њихових колега, која има опречно мишљење. Они сматрају да је овај подводни колос довољно велики да понесе бојеву главу мегатонске снаге, што би било фатално за вишемилионске градове на западној и источно обали ове државе. По њима „Статус-6“ није торпедо, како се интерпретира у стручној јавности, него специјално пројектована беспилотна подморница-камиказа, која може да понесе заиста армагедонски разорни потенцијал.

Главна предност перспективног ударног комплекса стратешке намене „Статус-6“ је његова способност да избегне систем противракетне одбране. Руски конструктори имају огромно искуство у технологији израде подводних пловила, заиста изванредних карактеристика. У тој области су вероватно налазе на већем техничком нивоу, него што је случај код Американаца. Њихова последња генерација подморница која се ових година уводи у наоружање, одликује изузетно висок степен тајности приликом пловидбе. Практично се ради о бешумним објектима, који имају способност да се веома елегантно подвуку „испод сонара“ и изроне близу обала САД, на запрепаштење целокупног америчког војног и политичког врха. Беспилотна подморница-камиказа наоружана термонуклеарном бојевом главом, по својој конструкцији и перформансама, била би још тежи објекат за откривање од стандардних подморница са људском посадом. Па и да се такав објекат открије, поставља се питање да ли у овом часу америчка војска поседује адекватно подводно оружје које ефективно може да пресретне такав циљ, који на дубини од неколико стотина метара бескомпромисно јури као свом одредишту. За такву врсту напада, која би вероватно била организована у „јатима“, САД тренутно немају решење.

Амерички портал преноси да би главни циљ ове „језиве“ подморнице-торпеда, биле главне луке са бродограђевинским капацитетима и ратним бродовима, као и повезане урбане целине попут мегалополиса на источној обали. У случају судара једног оваквог подводног пројектила и копнене обале САД, у потпуности би са лица земље били збрисани вишемилионски градови, а као производ експлозије еквивалента 100 мт, настао би цунами библијских размера са девастирајућим последицама по дубини америчке територије. Тренутно ослобађање овако велике количине енергије , засигурно би имало и утицаја на серију катаклизмичних сеизмечких поремећаја посебно када се имају у виду раседи у дубини земљине коре и притајени вулкани. Наравно ту не треба заобићи ни трајну контаминацију целог подручја које би било изложено радијацији.

 

 

Извор: rs.rbth.com