Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: „Ја једини скупио петљу да кажем попу поп, бобу боб“

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не седи на две столице, већ једној и да га није брига какав утисак стичу светски државници.

Како је рекао, не мора да се правда њима, већ грађанима Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је у интервјуу на Првој телевизији говорио о европском путу, ситуацији у региону, економској ситуацији, платама и пензијама, као и о предстојећим београдским изборима.

Навео је да увек седи на једној столици и да је то “српска столица“.

“Јесте ли били љути кад сам у Вашингтону рекао да смо на европском путу, али да нећемо уводити санкције Русији, то је српска столица. То је једна једина столица и та столица показује снагу и одлучност Србије и њених грађана да такву политику воде“, рекао је он.

Када је у питању ситуација у региону, Вучић наводи да имамо ситуацију која је у емоционалном погледу далеко од добре. Додаје да Србија није ни за шта крива.

“Ако ми ви кажете да смо ми за било шта криви у односима за Хрватском, молим вас овога секунда ми кажите. Јесмо ми подизали Баришићу споменик, уносили у наше законе да су они агресори, да су починили геноцид у Јасеновцу? Јесмо ли то чинили ми или су то чинили они. Тражили сте, српска влада је платила кућу Бана Јелачића, тражили сте музичко одељење у Сонти, добили сте…“, навео је он.

Како каже, не може нико да натера “српског председника да не говори истину“.

“Ја сам то испричао, они ми рекли да су то биле конфликтне поруке, само не разумем шта је било конфликтно када сам пре три године рекао, десет пута ме питали о несталим Хрватима, ја сам рекао трудићемо се да то стање уредимо и направимо много бољим, али да је више несталих Срба него Хрвата. И онда су ми скочили сви за врат, као да сам рекао неку страшну јерес, а ја сам једини у у региону који је скупио петљу да попу каже поп, а бобу боб и да кажем истину. Јесте чули да ме неко демантовао око броја несталих Срба? Није, зато што постоји тачан број“, додао је председник.

На изјаву бошњачког члана Председништва БиХ да од српских лидера зависи мир у региону, Вучић каже да је Бакир Изетбеговић рекао то мало лошије, тачније да “рата неће бити ако га не изазову лидери у Србији“.

“ За разлику од њега, никад нисам помињао рат нити ратно решавање. Са Бакиром сам увек спреман да разговарам, као што сам спреман да разговарам са Човићем. Увек и са представницима Приштине“, додао је Вучић.

Када је у питању дијалог са Приштином, Вучић наводи да би договор без било каквог сукоба био историјски.

“Да ли ви мислите да је Тачију лепо да гледа мене, да је мени лепо да гледам Тачија – није. Договор без рата, без сукоба би био историјски, отворио би нам пут, не само европски, већ економског развитка, решили бисмо националне проблеме на рационалан начин“, наводи он.

О раду Владе Србије каже да је задовољан премијерком Аном Брнабић. А о изборима наводи да за ванредне парламентарне нема потребе.

Додаје да је тачно да за њих јесте министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који на томе инсистира више месеци.

“Нисам склон да ту идеју прихватим зато сто мислим да је у Србији време за потпуно нормално обављање избоира“, наводи он.

На питање да ли је озбиљнији противник на београдским изборима Драган Ђилас или Александар Шапић, Вучић наводи – Мирослав Мишковић.

“Онај који их је ујединио у те коалције Мишковић, он је наозбиљнији противник. Ми смо већ изгубили ове изборе од Мишковића, Ђиласа, Јеремића, Јанковића. Ми смо људи који су унапред разумели да је Мишковић непобедив у Београду, али ћемо да се боримо“, наводи он.

Додаје и да је уверен да носилац листе СНС неће бити Синиша Мали, али наглашава да је задовољан како је обаљао функцију градоначелника Београда.

“Осетили сте радове, али ваљда нисте хтели да видите како то данас изгледа. Мислите да можете да урадите улице, изградите хотеле да нема радова, да то с неба неко чаробним штапиће, помери? Опште познато да можемо 14 сати да седимо у кафићу, али не можемо 14 секунди да чекамо на семафору“, нагласио је.

Када је у питању економска ситуација, Вучић наглашава да је Србија завршила годину са најмање две милијарде и 35 милиона евра страних директних инвестиција, што је више од целог региона Западног Балкана плус Хрватска.

“Задовољан сам смањењем незапослености, наставком тренда смањења незапослености. Оно на шта сам посебно поносан и што јесте резултат реформи из 2014. и 2015. године. јесте драстично смањење јавног дуга. Поносан сам зато што је то мерљиво, то је ствар коју имате на семафору. О томе говоре људи из светске банке, ММФ, они кажу у свом завршном извештају од пре десет дана, Србија је направила у претходне три године чудесан преокрет. Так чудесан преокрет неки храбри људи су морали да направе. Није политика ако обећавате све народу имаћете све бесплатно, вртићи бесплатни, школе бесплатне, здравство бесплатно јер то значи пропаст и банкротство државе. Политика је озбиљан приступ, политика је озбиљно репавање економских проблема“, додао је.

Како каже, да људи данас живе лако – не живе.

“Да ли ми Срби увек кукамо – увек кукамо и увек ћемо да кукамо. Не постоји у историји ниједан дан, ниједна година коју можете да ми кажете од установљења независности Србије а да смо ми били задовољни“, рекао је он.

Такође, каже да плате у Србији нису најмање у региону и да ће у јануару бити изнад нивоа региона Западног Балкана.

“Биће Између 430 и 435 евра. До краја године уз нова повећања рачунам 500 евра. Не заборавите да је плата пре три године када смо дошли до банкротства била око 350 евра. Здравство, просвета, војска, полиција, социјала – свима плате иду на горе десет одсто. Зато сам рекао да ћете у фебруару имати јануасрку плату која ће износити од 430 до 440 евра“, каже он.

“Били смо испод Македоније, испод БиХ. Данас смо изнад Македоније, изнад БиХ. Не угледамо се на њих, а кад већ помињете Хрватску, ми смо њу по кредитном рејтингу већ стигли. Они су имали за три степеника бољи кредитни рејтинг. У претходне три године они су пали за један, ми смо порасли за два степеника“, додаје Вучић.

Каже и да по први пут у нашој историји имамо суфицит у трговинским односима са Хрватском.

“Имамо драматично већи број страних директних инвестиција. Нећемо лако стићи просечне плате од 680 евра, али полако али сигурно ћемо се приближавати. Да ме неко пита да ли бих више воле да радим посао Ане Брнабић или господина Пленковића, изабрао бих за будућност и чинило би ми се по економским питањима лакши посао госпође Брнабић него господина Пленковића“, наводи.

Када су у питању пензије, Вучић наводи да Фискални савет сматра да су пензије повећане више него што би требало.

“Траже од нас другачију расподелу. Траже да богатији пензионери, попут мојих родитеља, који су завршили факултете, они траже да се те високе пензије врате, а да се смање пензије ових који су најсиромашнији. То је оно што тражи фискални савет. Наравно да их нећу послушати. За 60 одсто пензионера никада нису диране пензије и они ће данас имати за неких осам и по одсто веће пензије него што су имали пре три године. Моји родитељи нису срећни јер они мисле, баш као што каже фискални савет, да су зарадили. Овим исправљамо неку врсту неправде из претходног периода“, рекао је Вучић.

Председник Србије пожелео је свима срећну Нову годину.

 

Извор: Б92 / Прва