Србија

ТУГА! Председник Вучић упутио телеграм саучешћа

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа поводом смрти академика Драгослава Михаиловића наводећи да је он био књижевник чији је животни век био обележен заточеништвом, маргинализацијом, застрашивањем и унижавањем, али и највећим признањима и поштовањем од стране славних умова његовог доба.

– На сурово болан начин, писао је Михаиловић о бесмислу живота зликоваца и злочинаца, али и о дубоком смислу херојства, части и људскости за које се човек одлучује без обзира на страдања и цену коју за то мора да плати. Са јединственим сензибилитетом приказивао је трагику људског постојања у тоталитарном друштву, уништену будућност бунтовних појединаца и преломне тренутке борбе човека који жели да очува идентитет, док се суочава са изборима које је мало ко спреман да прихвати – написао је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, Михаиловић је био  „пријатељ нобеловаца и непријатељ неписмених али силних, понижаван, а прослављен, глас оних чија је реч утишавана и убијана, био је огледало моралног суноврата друштва у којем је негативна селекција поставила клицу будуће пропасти и бродолома система који је изнедрио небројене недаће за наш народ и државу“.

– Михаиловић је својом речју јаког књижевног набоја прославио обичне људе-хероје, а силовито разголитио сву немоћ, духовну празнину и јад постојања оних који су сопствени страх компензовали помпезном окрутношћу. На хиљадама страна које је исписивао дуго и пажљиво, маестрално је делегитимизовао тадашње ауторитете, чиме је изазивао њихово још веће непријатељство, осуду и згражавање идеолошке псеудо-елите – навео је Вучић у телеграму саучешћа.

Према његовим речима, ретко ко је до највећих дубина описао саму срж егзистенцијалне тескобе, стрепње и горчине живота друштвених парија и људи на маргини који готово никоме нису били битни, иако се у њима одвијала драматична духовна борба о којој комформистичка већина једва да је нешто и знала, свикнута на бахатост силе, моћи и положаја који су је одвојили од сваке стварности живота и свакодневне муке бивања „обичног и малог“ човека.

– Са истом силином описивао је и духовну сиротињу великаша и људи који су одлучивали о животу и смрти, мало или нимало знајући и о једном и о другом. Управо та провалија која постоји између хероизма и егоизма, између часних, пристојних, духом несаломивих и поносних појединаца, насупрот духовној и моралној беди бахатих, сујетних и испразних, остала је и данас парадигма поделе између људи и нељуди, хероја и кукавица, великих и свих оних који то никада неће бити – написао је Вучић.

Председник Србије је изразио дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима дела академика Михаиловића. „Нека почива у миру, у којем се придружио осталим великанима нашег рода“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

 

Извор: Танјуг