Свет

ЗАПАД ЈЕ ДАНАС ПОРАЖЕН! Иранска Револуционарна гарда брутално угушила протесте!

Иранска Револуционарна гарда прогласила је данас окончање антивладиних нереда који су у четвртак почели у Ирану и у којима је двадесетак људи убијено.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Убрзо након што је Блумберг пренео ову вест, Ројтерс је објавио саопштење Револуционарне гарде да је у сукобима у граду Пираншар на западу земље убијено троје припадника обавештајних снага Ирана.

У саопштењу које је првобитно објавила иранска агенција Мер наведено је да је троје обавештајаца страдало “у борби с антиреволуционарним елементима”, али није прецизирано да ли је овај обрачун био везан за антивладине протесте у Ирану.

Блумберг је претходно објавио да је Револуционарна гарда прогласила окончање антивладиних нереда.

“Побуна је окончана. Непријатељи би требало да знају да претње одбрани и безбедности Ирана више не функционишу”, јавила је државна агенција ИСНА, позивајући се на команданта Револуционарне гарде Мохамеда али Џафарија.

Скоро недељу дана од почетка протеста у Ирану, на улице су масовно изашле и присталице режима, а објављен је снимак бруталних обрачуна.

Власт је организовала “скупове подршке и “разоружале” демонстранте националним заставама и плакатима са сликама и слоганима врховног вође, ајатолаха Алија Хамнеија, скандирајући “смрт уротницима”, “смрт Америци” и “смрт Израелу”.

Иранска телевизија на енглеском језику, Прес ТВ, интензивно је покрила ово догађање којим Хамнеијево исламистичко вођство жели послати поруку да је народ и даље уз њега.

Армин Наваби, бивши муслиман из Ирана који је емигрирао у Канаду и оснивач странице Атеист републик, објавио је снимак који показује бруталност с којом ирански режим затире протесте.

На снимку се, како тврди Наваби, виде демонстранти који вуку у заклон тела мртвих људи које је убила Револуционарна гарда, док та иста гарда и даље пуца по њима.

Наваби је исто тако објавио и упечатљиву снимку младе демонстранткиње која се обратила старијим суграђанима.

“Ви сте подигли шаке и уништили наше животе (реферирајући се на Исламску револуцију 1979.). Сада ми подижемо шаке (како бисмо поправили вашу грешку). Будите људи, придружите нам се. Ја сам жена и стојим испред вас и штитим вас. Дођите и представљајте своју земљу”, рекла је ова неименована жена.

На још једном снимку, како тврди Наваби, види се Револуционарна гарда која усред протеста преко звучника пушта снимку поклича “Алаху екбер” (Бог је велик), ваљда како би представила демонстранте као исламисте. Но демонстранти окружују возило са звучницима и вичу: “Срамота, срамота”.

Актуелни протести посебно су занимљиви због тога како су започели. Наиме, први је одржан у Машхаду, другом највећем граду у Ирану, наводно на захтев конзервативног Ахмада Аламолходе и усмерен искључиво против релативно умереног председника Хасана Руханија и његове економске политике.

Међутим, оно што је уследило изгледа да је затекло и Аламолходу и његове савезнике из конзервативне струје владајућег режима.

У року од 24 сата протести су се проширили на још 25 градова, а покличе “смрт Роханију” заменили су покличи “смрт (ајатолаху и врховном вођи) Хамнеију”, “смрт диктатору”, и “не тражимо решење за Сирију, већ за нашу земљу”.

Протести су малобројнији, али спонтанији, агресивнији и непредвидљивији него они 2009. У неколико дана проширили су се на 50 градова, укључујући Техеран.

Иранци се буне због укидања субвенција за храну, раст цена горива, увођења тзв. пореза за одлазак из земље, инфлације која је смањила њихову куповну моћ, корупције, неједнакости и незапослености која у неким деловима земље износи и до 60%.

Исто тако, замерају режиму трошење огромних средстава на подршку савезничком режиму Башара ел-Асада те бројним паравојскама у Сирији, Либану, Ираку и Јемену, док Иранци трпе немаштину.

 

Извор: Tanjug/Index