Издвајамо Регион

НИЛ КЛАРК ТВРДИ: Балкан спасава САМО НОВА ЈУГОСЛАВИЈА, чији би члан постала и…

Сви проблеми у региону произлазе из насилног распада мултиетничке Југославије у деведесетима, што је процес који су западне силе подржавале, па и активно охрабривале, наводи се у коментару чувеног британског новинара Нила Кларка

Све потенцијалне кризе које сада прете Балкану нису кривица руске политике него су „последице ранијих америчких и западних интервенција и кампања“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док се данас брани постојање и територијални интегритет Босне и Херцеговине, поставља се питање зашто је Америка подржавала независност Косова и право на самоодређење тамошњег албанског становништва.

Зашто онда није био важан територијални интегритет Југославије?

Многи људи у регији носталгични су за Југославијом. Прошлогодишња анкета агенције „Галуп“ показала је да вец́ина испитаних из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, као и 45 одсто из Словеније (која се сматра најуспешнијом од свих република насталих из Југославије), сматрала да је распад Југославије био лоша ствар.

Југославија је народима Балкана дала не само стабилност него и економску сигурност. Имало је смисла што су народи из регије одлучили да се уједине у федералну државу.

– Југославија је постигла велике успехе у подручјима културе, спорта, уметности, образовања и људског развоја. Њено уништење било је трагедија не само за људе на Балкану него за цело човечанство – пише Кларк.

Данас уместо јаке југословенске државе имамо низ малих, економски слабих држава на Балкану, што одговара империјалним тежњама Америке.

Једини начин да се проблеми на Балкану реше је повратак у прошлост. То би се могло остварити путем поступне реконструкције југословенске федерације, која би с Албанијом „потписала уговор о пријатељству“, а можда јој и понудила прикључивање.

– Југославија је имала смисла у 20. веку, а има смисла и данас – закључује Нил Кларк у коментару.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com