Издвајамо Свет

Американци имају користи од нуклеарних тантрума на Корејском полуострву, ево зашто…

Фото: Јутјуб

„Не знам како ће се водити Трећи Светски рат, али могу вам рећи шта ће се користити у Четвртом. Камење!“ (Алберт Ајнштајн).

Према древној грчкој традицији, у време олимпијских игара престали су сви ратови и припреме за њих. То је био симбол јединства и жеља за миром широм Грчке. Савремени свет покушава да прати ову славну традицију. Пре пар дана се појавила петиција на интернету која позива на вођство Северне Кореје. У свом тексту, аутори петиције траже од Пјонгјанга да се уздржи од тестирања нуклеарног оружја током припреме и одржавања Зимских олимпијских игара у граду Пјонгчангу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Искуства аутора петиције имају све разлоге иза њих. Тужан пример бесмисленог бомбардовања градова Хирошиме и Нагасакија јасно су показали у шта је свет могао да се претвори у случају непажљивог руковања нуклеарног оружја. Исто оружје имају обе стране сукоба, како Северне Кореје, тако и Сједињених Држава, које се боре да повећају своје војно присуство у региону. Иако Пјонгјанг повећава број започетих тренинга, Вашингтон користи „дипломатију носача авиона“.

Истовремено, Северна Кореја је успела да постигне огромну победу – једним претњама од употребе нуклеарног оружја, ДНРК је ушао у клуб нуклеарних сила и игнорисао те „вежбе“ које Американци редовно замишљају дуж обале Јапана и Јужне Кореје. Ови догађаји, као и тренутна релаксација у односима између Пјонгјанга и Сеула, имају користи за обе земље на корејском полуострву. Истовремено, за Сједињене Државе, очување и повећање напетости у пацифичком обручу доносе огромне политичке дивиденде, те стога успостављање односа, временских прилика које се поклапају са Олимпијадом, значајно ће штетити Трамповој политици.

Као резултат, ситуација се показала као велики сапун, који није могао да поднесе напетост и пукне. Американци су током дана и недеље потиснули ситуацију око нуклеарног оружја у Сјеверној Кореји, показали своју снагу, демонстрирали својим савезницима како су спремни за борбу против авиона, док је Пјонгјанг добио нуклеарно оружје и ракете и могао да води опуштену политику, без било које политичке хистерије.

 

Извор: Ј.К. / Србија јавља