Издвајамо Свет

ПОЛУДЕЛИ ЈЕР СУ ИЗГУБИЛИ РАТ САНКЦИЈАМА: ЕУ тужила Русију што им је увела контрасанкције

Pixabay.com

Европска унија намерава да прикупи 1,39 милијарди евра годишње из Русије због забране увоза свињетине. Светска трговинска организација (СТО) је већ Бриселу упутила захтев за арбитражни суд.

Руководство ЕУ повећава притисак на Русију “у рату санкцијама“. Како је један представник Европске уније објаснио, арбитражни процес ће одлучити да ли је овај захтев правичан. Након тога, у случају позитивне одлуке, суд ће одредити могућност примене ове мере против Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи “Политицо”, 2016. године је СТО је оптужила Русију да је увела “илегалну“ забрану увоза свињског меса из ЕУ. Ове мере су постале “тежак ударац“ фармерима из Данске, Немачке и Холандије.

“Санкције су за Русију постале прилика за повећање производње меса, с обзиром да је конкуренција са страним компанијама на тржишту нестала“, наводи се у чланку. Брисел својим акцијама “почиње активно да оспорава легитимитет политички мотивисаних санкција на храну против ЕУ.“

Компензација од 1,39 милијарди евра које Брисел тражи, једнака је укупној вредности извоза свињског меса из ЕУ у Русију 2013. године. Планирано је да се висина казне сваке године повећава за 15%.

Почетком 2014. године, руске власти су наметнуле забрану увоза свињског меса из земаља ЕУ. Разлог за то је била афричка свињска грозница (АСФ) која је забележена 2013. године у Литванији и Пољској.

2016. године је СТО одлучила да је руски ембарго у супротности са Споразумом о примени санитарних и фитосанитарних мера СТО-а. Жалба Русије је одбијена.

На зиму 2017. године, Министарство за економски развој Русије је пријавило да су испуњени захтеви СТО, а забрана увоза меса је укинута. Међутим, ово одељење је истакло да је свињетина на листи производа којима је забрањен увоз, у склопу ембарга на храну кооји је уведен 2014. године као одговор на санкције Европске уније.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Wебтрибуне.рс