Православље

СПРЕМИТЕ НАЈБОЉУ ЧЕСНИЦУ ДО САД: Домаћице, ево шта треба да урадите пре него што замесите тесто!

Чесница се прави на различите начине, може бити и слана и слатка, од киселог теста или домаћих кора.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Служи се за Божић, има свечано место на празничној трпези и обично се у чесницу ставља пара, зрно пасуља и кукуруза, комадић дрена.

На Божић, домаћица треба да устане пре сунца да би замесила чесницу.

Чесница се припрема у чистој одећи, а понегде и у најсвечанијој кошуљи украшеној златним нитима. У Војводини, док је домаћица уз пламен свеће месила, укућани су певали „Рождество твоје…“.

Овај хлеб се не сече, већ га укућани ломе на комаде и траже чесницу.

 

Извор: Kurir.rs