Издвајамо Русија

СТИЖЕ НОВО ОРУЖЈЕ: Руски војници ће ускоро добити аутоматске пушке „Калашњиков” АК-12 и АК-15 (ВИДЕО)

Концерн „Калашњиков” је 29. јануара објавио да су најновије јуришне пушке прошле војна тестирања и да ће бити главно стрељачко оружје руске војске и део борбене опреме „Ратник-2”.

Фото: Јутјуб

Пушке АК-12 и АК-15 најпре ће добити руске ваздушно десантне снаге, морнарица и пешадија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На први поглед нови „Калашњиков” АК-12 изгледа као модификована верзија АК-74. Користи муницију у калибру 5,45 милиметара, као и њене претходнице, али нова пушка има унапређену ергономију и интегрисану Пикатини шину, тако да се на њу могу монтирати различити оптички инструменти. Различити тактички додаци као што су вертикални држач, лампа и ласерски нишан такође се могу додати на оружје. Пушка има и нови оквир, тако да војници сада могу да виде колико метака им је остало, као и склопиви подесиви кундак који повећава прецизност у ограниченом простору.

Још једна важна ствар која дефинише АК-12 су четири режима коришћења: укочен, полуаутоматски, у рафалима по два метка и аутоматски. Има слабији трзај од ранијих модела „Калашњикова”, а колиматорски нишан лако може бити уграђен ради прецизнијег гађања.

Између модела АК-12 и АК-15 нема техничке разлике, само је метак другачији. АК-15 користи моћнију муницију у калибру 7,62 милиметра (као и АК-103 и АК-47).

 

 

Извор: rs.rbth.com