Издвајамо Регион

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: Ако видим „МИ НИСМО УСТАШЕ“ у Загребу, одмах се извињавам

Фото: Јутјуб

Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да председник Србије Александар Вучић тиме што је прихватио позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић без икаквог условљавања у Загреб иде у мисију добре вере

– Никоме није претио само је рекао да ће ићи у мисију добре вере и да ће отићи да помогне да се наши односи боље развијају, укључујући и то да се положај Срба у Хрватској чува, и ништа више – рекао је Вулин одговарајући на питања новинара у Крушевцу, где је обишао фабрику „Трајал“ и војну касарну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, истог дана кад је посета била извесна, стигли су напади и условљавања из хрватске владе и министарства спољних послова, одакле су поручили да није време за посету, да би затим тражили и „некаква извињења“.

На то се морало реаговати, приметио је, те додао да се мора рећи да председник Србије одлази у мисију мира, а да га у Хрватској дочекују увредама и претњама.

– Наш председник често и против сопствене јавности одлази у мисију мира, а тамо треба да га дочекују усташе на некаквим протестима и од њега се тражи да се извињава. Прошла су времена извињавања, немамо зашто да се извињавамо. Извињење треба да дају други. Вучић није условио своју посету ничим, а онда нема ни једног разлога да они условљавају његову посету – уверен је министар.

Рекао је и да из Србије није кренула никаква полемика, нити расправа, да тешке речи нису досле из Србије, а да је одговорено „само на оно на шта се мора одговорити“.

– Ако је критика да су ти који ће га чекати на протестима усташе, биће ми огромно задовољство ако сам погрешио. Можда ће понети транспарент на коме ће писати нешто лоше о усташком режиму. Можда ће на транспаренту писати “стидимо се НДХ“, “извините за Јасеновац“, “жао нам је због стотина хиљада убијених Срба“ – навео је Вулин.

Како је рекао, биће му велико задовољство ако буде видео макар један транспарент на коме ће писати „ми нисмо усташе“.

– Ја се одмах извињавам, само да видим тај транспарент на том протесту кога ће очигледно бити – рекао је министар.

Додао је још да је пре три године питао Анта Готовину, саветника председнице Китаровић и Владе, да ли је усташа, а да он, каже, већ три године није смогао снаге да каже да није или да јесте.

 

 

Извор: Тањуг