Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ЗАПАЊИО САД: Руси су дошли у посед „непроцењивих података“

Примена ловаца F-22 у Сирији омогућила је руским војним стручњацима да разоткрију тајне најмодернијих америчких авиона. Борба против исламиста је за Русе „право откровење“ у погледу информација које су добили, сматра генерал-мајор ратног вазухопловства САД Вералин Џејмисон.

„Довољно је било посматрати шта ми радимо на небу изнад Ирака и Сирије да би се схватило како ми дејствујемо. Русија је добила непроцењиве податке о тактици, фреквенцијама и радарима, као и ’термички портрет’ најновијег ловца F-22 Raptor“, рекао је амерички генерал на брифингу Асоцијације ратног ваздухопловства. Његове речи наводи Business Insider.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

F-22 Raptor је амерички ловац пете генерације чија борбена ефикасност директно зависи од чињенице да га радари тешко детектују. У Сирији се овај авион примењује од 2014. године. Услед врућина и пешчаних олуја са америчких авиона се огулио скупоцени премаз који их штити од радара, а пилоти F-22 су открили да на сиријском небу нису невидљиви амерички, него руски ловци.

„Када се Су-35 појави у близини то је увек непријатно изненађење. F-22 нема сензоре за идентификацију авиона у ноћним условима. Покушавамо да успоставимо са Русима везу путем специјалног канала, али они не одговарају“, пожалио се потпуковник ратног ваздухопловства САД, командир 95. ловачке ескадриле размештене на ваздухопловној бази Ал Дафра у Уједињеним Арапским Емиратима.

Пилоти америчког Raptora су имали и других непријатности. Да би били што неприметнији њихови авиони не могу да размењују податке у аутоматском режиму, тако да пилоти морају путем радио-везе преносити једни другим оно што виде. Проблем је и у томе што на пилотским кацигама немају систем за обележавање циља.

„Морам да се осврћем и тражим те момке (руске ловце – прим. ред.). Осврћем се на ону страну где сам их последњи пут видео, уместо да пратим положај циља у својој кациги“, рекао је амерички потпуковник.

 

 

Извор: rs.rbth.com