Издвајамо Регион

ПЕТЕР СИЈАРТО: „Разочаран сам новом Стратегијом ЕУ за Западни Балкан“

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто позвао је ЕУ да убрза процес приступања Србије и Црне Горе ЕУ и оценио да 2022. може бити реалистична за проширење.

„Ми подржавамо бржи напредак Србије и Црну Горе. И 2022. година може бити реалистична за проширење ЕУ на Србију и Црну Гору”, поручио је Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Мађарске каже да је разочаран новом Стратегијом проширења на Западни Балкан. Он је са састанка Савета министра ЕУ у Софији поручио да интеграције и процес проширења морају да буду ”много, много бржи”.

„Поштујемо напредак који су ове две земље направиле. Подржавамо и остале у њиховим напорима да буду интегрисани у ЕУ. Али што се тиче Србије и Црне Горе 2022. година је врло могућа и оне заслужују бржи пут интеграција”, изјавио је Сијарто пред састанак шефова дипломатија ЕУ на коме ће се разговарати о Западном Балкану.

Он је нагласио да САД, Русија и Турска имају своје „стратегије“ за Западни Балкан и да је само ЕУ „екстремо спора“ у том погледу.

”Ако мислимо озбиљно и желимо да ЕУ буде победник у стрегијама и напорима морамо да будемо бржи. Зашто их не интегришемо пре 2025. године? Зашто чекати још седам година да интегришемо ове две земље?”, запитао је Петер Сијарто.

Сијарто је напоменуо да у Србији живи велика мађарска заједница и да је од свих суседа Србија та која даје највише права мањинама и поштује их на ”најевропскији начин”.

”Треба убрзати процесе за Србију и Црну Гору. Не видим разлог зашто не отворимо сва поглавља ове године. Хајде да отворимо сва поглавља, преговарамо са њима и покушамо да затворимо преговоре од 2022. године”, поручио је мађарски шеф дипломатије.

Мађарски шеф дипломатије додао је да очекује да дође до дугорочног решења између Србије и Косова, што ће према његовим речима, значити и стабилност и просперитет региона.

 

 

Извор: Тањуг