Издвајамо Регион

„Протест, да кажемо четнику Вучићу да није добродошао“

Загреб — Екстремно десничарска Аутохтона – хрватска странка права (А-ХСП) позвала је грађане на протест због доласка, како наводе, “четника Александра Вучића“ у Загреб.

Фото: Јутјуб

У „позиву Хрватицама и Хрватима“, објављеном на званичном сајту А-ХСП, наводи се да ће протест бити одржан испред „седишта (Милорада) Пуповца“ јер је, како наводе, „он владар Хрватске, а не Марков трг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема информација да је полиција одобрила овај протест.

Протест је заказан за 11 сати, а након тога је најављена шетња до Амбасаде Србије у Загребу, где ће, како наводе, Вучићу поручити да „није добродошао у Хрватску, да је злочинац и четник“.

Осим тога, они истичу и да ће Вучића питати где му је „телохранитељ Василије Видовић“.

У саопштењу се наводи да је Видовић био четнички војвода који је, кажу, предводио напад на Шкабрњу и тамо, како тврде, „починио тешке злочине над недужним хрватским цивилима“.

Саопштење је завршено поздравом “За дом спремни”.

Подсећамо, председник удружења Хрватских војних инвалида Домовинског рата Јосип Ђакић и Удружење удовица хрватских бранитеља раније су најавили протесте због доласка Вучића у Загреб.

„Вечерњи лист“ наводи и да је пензионисани генерал Жељко Сачић организовао хрватске бранитеље да обезбеђују протест.

„Желимо да изразимо протест према једној неистини, која се упорно од вођства Србије гура у јавност негирањем страшних злочина, неправди и зла. Наше вођство, уместо да учини нешто, они допуштају да нама ‘великосрби’ причају у Њујорку о Јасеновцу и Холокаусту. То је сулуда ствар, извртање теза“, рекао је Сачић.

Додаје да Вучић „није учинио ништа да би се решило питање несталих из Домовинског рата и да се никад није одрекао својих ставова из деведесетих“.

Председнику Александру Вучићу у Загребу ће свечани дочек бити приређен у 10.30 сати испред седишта хрватске председнице на Пантовчаку. Након тога, у 10.45 часова требало би да почне “тет-а-тет“ сусрет председнице Колинде Грабар Китаровић и председника Вучића.

 

Извор: Б92 / Тањуг