Издвајамо Свет

УЗБУНА У ЈАПАНУ: Русија шаље ратне авионе на Куриле, које Токио сматра својом територијом (ВИДЕО)

Руски премијер Дмитриј Медведев одобрио је распоређивање руских ратних авиона на спорном острву недалеко од Јапана, убрзавши милитаризацију тог подручја у време када су односи Москве и Токија напети због постављања америчког система против пројектила

Медведев је допустио руском министарству одбране да користи цивилни аеродром на острву Итуруп, како се назива у Русији, или Еторофуу, како га зове Јапан, за своје авионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Острво је једно од четири која су заузеле совјетске снаге на крају Другог светског рата, а налази се североисточно од Хоккаида. Спор око тих острва, који се у Русији називају Курилски, а у Јапану Северне територије, толико је осетљив да Москва и Токио још нису потписали мировни споразум који би потврдио формалан завршетак рата.

Одлука је донета пред састанак заменика министара спољних послова две земље о сарадњи на спорним острвима и у време када је Русија забринута да Јапан допушта САД да користи његову територију као своју војну базу у северној Азији користећи као изговор претњу Северне Кореје.

Није јасно хоће ли руски авиони бити распоређени на острву стално. Јапанска амбасада у Москви је оценила да је руска одлука противна ономе што Токио жели да постигне.

– Мислимо да би то могло резултирати јачањем руске војне силе на четири острва, а то је у супротности са јапанским становиштем о тим острвима. Треба да решимо сам територијални спор како бисмо решили срж оваквих проблема. Токио ће наставити разговоре с Русијом у циљу решавања ширег територијалног спора – поручила је амбасада.

https://youtu.be/Kl6pgPDccis

 

 

Извор: Al Džazira