loading...
Издвајамо Свет

РУСИ ИЗЛУЂУЈУ ПЕНТАГОН: Раставићемо ТОМАХАВКЕ и направити још смртоносније системе за САД (ВИДЕО)

Русија и САД жестоко су се сукобили због тврдњи Москве да јсе дошла у посед америчке крстареће ракете “томахавк”. САД те наводе одбацују као “апсурдне”

Руско Министарство одбране је саопштило да је Русија дошла до ракета “томахавк” и да ће их проучити како би побољшала своје сопствене системе наоружања.

Начелник главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Сергеј Рудској рекао је да су крстарећа ракета “томахавк”, која није експлодирала, и још једна ракета велике прецизности, која се испаљује из ваздуха, а које су САД и њихови савезници користили током ваздушних напада на Сирију 14. априла, допремљени у Москву, наводи америчка телевизија “Си-Ен-Би-Си” (ЦНБЦ).

Он је рекао на брифингу за новинаре да руски војни стручњаци већ проучавају те ракете.

– Неке од ракета нису успеле да стигну до одређених мета, очигледно због техничких кварова, који су довели до ризика од уништења цивилних објеката и цивилних жртава. Њих две, крстарећа ракета “томахавк” и високо прецизна ракета која се испаљује из ваздуха, донете су у Москву – рекао је Рудској.

С друге стране, из америчког Министарства одбране те тврдње Москве одбацују као “апсурдне”.

Портпарол Пентагона Ерик Пахон рекао је за ЦНБЦ да су руске тврдње покушај скретања пажње са савезништва Русије са режимом сиријског председника Башара ал Асада.

– Ово је још једна пример руске кампање ширења дезинформација како би се скренула пажња с њиховог моралног саучесништва са зверствима Асадовог режима и покоља цивила у западној Сирији – рекао је он.

Пахон је додао да су тврдње Москве “у вези са избором наших циљева су апсурдне, као и остатак извештаја агенције Тасс.

Он каже да САД, када је реч о томе да су се ракете “томахавк” нашле у рукама Русије, нису виделе никакав доказ, осим изјава које су дате за руске државне медије.

– Ово је вероватно још једна димна завеса пропаганде како би се одвратили (људи) од стварног проблема – убиства невиних цивила, које је почнио убилачки режим, подстакнут подршком Русије – рекао је портпарол Пентагона.

Према тврдњама компаније “Рејтион” (Раyтхеон), која производи ракете “томахавк”, реч је о модерним и моћним ракетама, које могу сатима да круже, одмах промене курс по команди и ускликају фотографију мете намењену контролорима преко пола света, пре него што изврше удар високе прецизности.

“Рејтион” наводи да ракете “томахавк” могу да се лансирају са брода или подморнице, са удаљености веће од 1.600 километара, и да улете у јако а заштићени ваздушни простор како би извршиле прецизне ударе на мете, уз минималну колатералну штету.

САД и савезничке војске употребиле су ракете “томахавк” више од 2.000 пута у борби, а тестирале њихов лет 500 пута.

У априлу 2017. године, са америчких разарача испаљено је 59 крстарећих ракета “томахавк” на сиријску ваздухопловну базу, додаје Рејтион.

ЦНБЦ наводи да је неизвесно шта ће Русија сазнати из проучавања ракета “томахавк” имајући у виду да се недавно хвалила да је и сама развила најсавременије ракете.

Поређење америчког Томахавка и Руског Калибра погледајте у следећем видео запису!!!