Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ДИГЛИ УЗБУНУ: Руси имају тајно тенковско оружје за које немамо одговор

Поставља се рационално питање са којим типом оружја ће бити могуће физички допрети до “Армате”, ако ће њена активна оклопна заштита “Афганит” бити у стању да пресреће “кинетичке” пројектиле који лете хиперзвучном брзином?

Тајно оружје тенка Т-14 “Армата” је његова оклопна заштита, конкретно комплекс активне оклопне заштите “Афганит”-констатују амерички стручњаци а преноси РГ.

Американци даље наводе да је активна оклопна заштита новог руског тенка обогаћена “иновацијама који су настале као продукт рада на претходним генерацијама система сличне намене”. Конструктори система активне заштите “Афганит” су добили производ који обједињује најбоље карактеристике комплекса “Дрозд” и опто-електронског система активног ометања “Штора”.

Поред тога, систем активне заштите “Афганит” се састоји од две активне фазиране антенске решетке (AESA), које су распоређене бочно од позиције где се налази основни топ и које имају способност да скеинрају околни простор у широком дијапазону. Ови радари ће моћи да раде у оба режима рада: активном и пасивном. Тако нпр. када раде у пасивном режиму скенирања, ове ултра-осетљиве радарске станице ће моћи да детектују зрачење минијатурних земаљских радара и пресеку сигнал преко којег се против-тенковске ракете наводе на свој циљ. Поред тога, овај комплекс ће садржати и велики број оптичких сензора који ће на време да детектују опасност од противтенковских ракетних система.

Интернет портал напомиње да се на задњој страни куполе перспективног руског тенка Т-14 “Армата” налазе лансирне кутије, у којима се налазе специјална средства за стварање вештачких оптичких баријера какве су димне завесе, али и аеросолних облака састављених од микрочестица које расејавају радарску рефлективност тенка и његово инфрацрвено зрачење.

Такође, комплекс активне заштите “Афганит” ће имати способност да уништи долазне пројектиле, који ће летети хиперзвучном брзином. Наиме, једина тенковска муниција која може да достигне овакве вредности брзине јесу поткалибарни кинетички пројектили, чије језгро се углавном састоји од ултрачврстих легура на бази Волфрама или осирамошеног Уранијума. Ова муниција на устима цеви развија брзину 1,800-2,000 м/сек. Према тврдњама произвођача, систем активне заштите “Афганит”  ће бити тако технички “утегнут” да ће моћи да реагује у хиљадитим деловима секунде, где практично истовремено открива пројектил, врши прорачун његове путање и испаљује парчадно-експлозивни пресретач који снагом своје експлозије и огромног броја фрагмената уништава долазни пројектил.

 

 

Извор: rs.rbth.com

Loading...
Loading...