loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Када је проглашена независност Косова, требало је прогласити и НЕЗАВИСНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је не види спремност Приштине на компромис када је у питању статус Косова, али каже и да они имају нека „морања”.

Како каже, бољег времена за решење питања Косова неће бити.

Дачић је у „Јутарњем програму“ телевизије „Прве“ навео да ће се у наредних неколико месеци интензивирати разговори ради покушаја проналаска трајнијег решења за статус Косова и Метохије.

Како каже, постоје два разлога за то.

„Први разлог је потреба да се дође до компромиса, а не да се ова тема задржава деценијама уназад и унапред. Други разлог је што истиче мандат европским органима, Федерика Могерини ће морати да иде на изборе. То значи да се интензивира непосредни дијалог Београда и Приштине, али нема тог решења без сагласности великих сила“, рекао је Дачић.

Када је у питању његов став о подели Косова, Дачић каже да је о томе говорио десетак година.

„Разговарао сам о томе и са Добрицом Ћосићем, он ми је причао како је о томе говорио са Милошевићем и Ђинђићем… Ђинђић је говорио да имамо више могућности — конфедерацију, а ако ништа не може, имамо поделу…“, истакао је Дачић.

Додаје да се радовао када је председник Александар Вучић отворио унутрашњи дијалог, али да није чуо ниједан други предлог.

„То сам ја рекао, то је моје мишљење. То није предлог странке, ни Владе. Ја сам то говорио десетак година, ја сам полазио од практичног решења. Ово решење је брзо могуће јер нема пресељења становништва“, додао је он.

Како каже, није он тај који је отворио „Пандорину кутију“, а када је проглашена независност Косова, требало је прогласити и независност Републике Српске.

„Ја сам говорио о разграничењу, нисам употребио термин подела. Које су то територије, никада ни о томе нисам говорио. Питајте народ на северу Косова шта мисли о томе. А Срби у енклавама на југу. Чему они припадају? Они припадају српској покрајини по нашем Уставу, као што Србин из Лепосавића припада Републици Косово по косовском уставу, а где је то у реалном животу… Тај што живи у енклави давно је престао да мисли да је то баш саставни део Републике Србије. Нажалост, таква је ситуација била. Мој предлог уопште не мора да се разматра, да видимо шта су друге варијанте“, нагласио је Дачић.

Када је у питању позиција САД о том питању, Дачић наглашава да се њихова позиција значајно променила.

„Ја сам разговарао са њима више пута, раније нису хтели ни да слушају о томе. Данас су спремни да слушају о компромису. Спремни су за креативно решење, да се на то питање стави тачка или три тачке“, рекао је он.

Наглашава да не види спремност приштинске стране на компромис.

„Али и они имају нека ограничења, имају нека морања. Што се мене тиче, нико из моје партије никад није био издајник, ја не желим да побегнем од проблема. Ја проводим сваки сат свог радног времена да одвратим барем једну земљу од признања Косова“, нагласио је Дачић.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...