Издвајамо Србија

САВЕТ ЕВРОПЕ СПРЕМА ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ СРБИЈИ: Због деценијске крађе беба, следи НОВИ УДАР

Приватне истраге нису нешто што доводи до резултата, каже правник Милан Антонијевић о случају несталих беба. Истиче да се на закон чека од 2014, а да се при изради нацрта нису слушали ни родитељи ни организације. Нада се да ће притисак Савета Европе утицати на то да у Скупштини мањкавости буду поправљене. “На корак смо до драстичних мера СЕ”.

Члану Владине комисије за испитивање поступака државних органа у расветљавању пријављених случајева несталих беба у Србији, Радиши Павловићу из Крагујевца, одређена је 24-часовна полицијска заштита, по наредби тужиоца, а због учесталих претњи смрћу које добија телефоном и због случаја саботаже на аутомобилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Полицијско обезбеђење и заштиту имам из разлога најновијих догађаја који су се издешавали протеклих дана, због самих истрага које смо водили и резултата до којих смо дошли. Нису за јавност, али породице знају… Дошли смо до трагова на основу којих основано сумњамо да су у крађу беба умешани појединци из бившег система Државне безбедности. Тврдим, такође, да ова служба из бившег комунистичког режима има податке за више од 50 одсто отетих беба у Србији”, казао је за Н1 Павловић.

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права (Јуком), који заступају родитеље несталих беба, каже да је то сигурно забрињавајуће, као и да очекују јасан одговор и полиције и тужилаштва јер уколико су одредили меру обезбеђења, треба да изађу и са осталим чињеницама.

Иако је Павловић члан Владине комисије, то тело се није огласило по овом питању. Антонијевић каже да, према њиховим сазнањима, У Комисији су информацију добили из медија и да се неоглашавање може гледати из угла да још није донет правилник по ком ће то тело пословати. Додаје да, уколико су ове претње основане, цела комисија би тиме морала да се бави.

Приватне истраге нису нешто што доводи до резултата, каже Антонијевић додајући да је из Павловићеве изјаве схватио да је о томе реч.

Антонијевић наглашава да је пресуда Европског суда донета 2013. године и да је Србији дат рок од годину дана да донесе прописе. Тако да се на закон чека од 2014. У међувремену, појавила су се два нацрта, наводи Антонијевић наглашавајући да ни по питању једног нису много слушани ни родитељи ни организације које се тиме баве.

Нацрт закона не садржи довољно елемената који би довели до чињеница, истиче.

Антонијевић подвлачи да је већ стигла осуда из Савета Европе због непоступања по пресуди. Пре годину дана је донета резолуција у којој се осуђује недоношење закона, дошли смо на корак до ригорозних мера које се граниче са санкцијама, додаје. “Мали број држава се на такав начин односи према пресудама Европског суда, Србија то није учинила, и дошли смо на један корак од најдрастичнијих мера Савета Европе”.

Што се тиче формирања владине Комисије, каже да су за то сазнали из новина: “Мислим да родитељи не би требало на такав начин да сазнају, већ је то требало да буде нешто договорено”.

Говорећи о замеркама, осим спорости и толико година које су прошле од одлуке СЕ, Антонијевић наводи да су такође замерке у оном делу да ли ће моћи да се спроведу било какве истражне радње и колико ће се моћи кроз тај закон саслушавати и долазити до чињеница…

Оцењује да има неких контрадикторних одредби, које говоре о томе да се није ишло за најбољим решењем, већ да се покушало с тим да се направи нека конструкција која стоји на папиру, а која се тешко спроводи на пракси. “Треба да се јасно зна ко на који начин поступа, које су ингеренције полиције, где поступа тужилаштво, које су могућности за откривање чињеница”, каже гост Н1.

Накнаде су обезбеђене, то је сигурно, али то је последња ствар која занима родитеље, додаје. “Они захтевају чињенице и истину”.

Антонијевић каже да “нажалост очекује да ће се актуелни нацрт закона наћи пред посланицима”, али да се уздају у притисак Савета Европе. “Они су добили све коментаре која су удружења имала на постојећи предлог, надамо се да ће то кроз скупштинску расправу моћи да буде поправљено… Нисмо до сада видели нешто суштинске расправе о било ком законском предлогу прошле године, тако да нам је оптимизам утихнуо, али можда ће баш ово бити закон који ће тако нешто променити. Не можете ставити по страни судбину толико људи и њихове деце, то би било заиста безосећајно и од Скупштине и од свих оних који учествују у овом процесу”, закључио је гост Дана уживо.

 

Извор: Н1