Издвајамо Свет

СРБИ, ЕВО ВАМ ШАНСЕ: Немци деле радне дозволе, не траже ниједан услов

Фото: Pixabay.com

Немачка због страховитог економског процвата припрема нови закон о усељеништву којим покушава да доведе што више радне снаге из тзв. трећих земаља.

Нови закон о усељеништву је у припреми, а циљ је да се због недостатка квалификованих радника поједноставе процедуре, не само за високо образовани кадар, већ и за оне који имају завршену средњу школу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Немачкој се о новом закону прича као да је ствар већ завршена, мада се наравно рачуна оно што је ‘де јуре’. У сваком случају, неће се дуго чекати да он ступи на снагу“, истиче новинар Мирсад Кебић, који већ неколико година живи и ради у Минхену,

Како каже, због тога се очкује још већи одлив становништва.

„Сваки квалификовани радник који успе да дође у Немачку и нађе адекватног послодавца, добиће посао уколико покаже вештине и знање“, истиче он.

Напомиње да усељавање у Немачку иде ланчано, односно да свако повлачи неког свог, а да многе немачке фирме дају премије оним раднцима који доведу неког ко задовољи пробни рад, преноси Клиx.

„Предност је што старосна доб не игра баш велику улогу за кадровски дефицитарне послове, на пример код машинских радника, заваривача, зидара, тесара. Ту важи правило: ‘Само дођи“, напомиње Кебић.

„Најважнију улогу на крају увек игра познавање немачког језика“, истиче Кебић.

 

Извор: Klix.ba