Издвајамо Свет

СРБИ ПРЕПИШИТЕ! ФРАНЦУСКА УСВОЈИЛА НОВИ ЗАКОН: Ко од политичара запосли члана породице добије три године робије!

Foto: Pixabay.com

Француски парламент усвојио је закон о моралности политичког живота, којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица, што је први већи законодавни подухват предсједника Емануела Макрона.

Закон забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају вјенчане или невјенчане супружнике, родитеље и дјецу под пријетњом казне од три године затвора и 45.000 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон су подржала 383 посланика, троје је било против, а 48 уздржано. Посланици владајуће већине су аплаудирали након гласања о закону.

Министарка правде Француске Никол Белубе је честитала на, како је рекла, веома позитивном сигналу суграђанима.

Комунистички посланик Пјер Даревил је прокоментарисао да је “слон родио миша”.

Макрон је обећао брзо усвајање тог закона након што је предсједничка кампања довела у питање подобност неких кандидата.

Предсједнички кандидат деснице Франсоа Фијон, који је на почетку кампање био фаворит за новог шефа државе, доживио је нагли пад популарности након што је избио скандал због фиктивних радних мјеста при парламенту његове супруге Пенелопе и њихово двоје од петеро дјеце.

Против Фијона је у јеку кампање подигнута прелиминарна оптужница за злоупотребу јавних средстава. Касније је подигнута оптужница и против његове супруге.

На мети истраге о превари и малверзацијама била је и екстремно десничарска странка Национални фронт Марин Ле Пен.

Закон предвиђа и друге врсте контроле посланика, међу којима је и забрана да обављају савјетодавне активности да не би дошло до сукоба интереса као и нови систем контроле њихових трошкова, које ће надзирати и Министарство економије како би се избјегле утаје пореза и друге малверзације.

Пред француским парламентом ће се идуће сриједе наћи још један закон о морализацији којим ће бити укинута додатна финансијска средства која су посланици до сада могли да усмјеравају у заједнице и друштва по својој жељи.

Кључни закони

Парламент треба да разматра још два кључна нацрта закона које је Макрон обећао током кампање.

Један од њих односи се на борбу против тероризма, а предвиђа јачање мјера безбједности у борби против тероризма као и јачање унутрашње безбједности земље, како би у догледно вријеме било укинуто ванредно стање уведено 2015. године послије терористичких напада у Француској.

Други нацрт закона односи се на либерализацију закона о раду ради смањења незапослености, преносе агенције.

 

Извор: jumagazin.info