Издвајамо Свет

50 МИЛИОНА КОРИСНИКА НА УДАРУ: Хакован Фејсбук, ако сте имали ову муку са профилом и ви сте У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ

Фото: Pixabay.com

Фејсбук је данас известио да се догодио хакерски напад на њихову мрежу због кога су обелодањене информације скоро 50 милиона корисника.

Компанија је открила пробијање сигурносног система раније ове недеље и том приликом је утвђено да су нападачи искористили опцију Фејсбук кода која им је дозволила да преузму налоге корисника. Како кажу, одмах су отклонили пропуст и известили безбедносне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више од 90 милиона особа које имају Фејсбук налог морало је јутрос да се одјави са својих профила, што је једна од стандардних мера за налоге који су компромитовани.

Фејсбук је објаснио да не зна ко стоји иза напада, те да нису још успели да утврде колико је заправо начинио штете и на колико сегмената је био усмерен, додавши да су тек у почетној фази истраге.

Према писању „Њујорк тајмса“, напад се догодио у једном од најтежих периода у историји постојања те друштвене мреже када је компанија морала да се бори са својим учинком поводом дезинформативне кампање везане за председничке изборе САД који су одржани 2016. године. Фејсбуку прети и опасност да ће Вашингтон предузети одређене мере због бојазни да је та друштвена мрежа постала превише снажна, а још се није слегла прашина ни са скандалом везаним за Кембриџ аналитику која је непрописно стекла податке скороо 87 милиона корисника Фејсбука.

Један од највећих изазова са којима се Фејсбук сусреће јесте доказивање поузданости баратањем огромне количине информација које су му на располагању. Више од 2 милијарде људи користи ту друштвену мрежу сваког месеца, а још две милијарде одвојено употребљавају Ватсап, апликацију за размену порука која је у власништву Фејсбука, а ту је и Инстаграм.

 

Извор: РТ/Д.К.