Издвајамо Србија

ЈОВАНОВИЋ О РЕШЕЊУ ЗА КОСОВО: Не можемо два пута изгубити исто!

Нема доброг решења за КиМ, не бирамо између добра и зла. Не можете два пута изгубити исто – рекао је Јовановић

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је данас да последице нерешавања косовског проблем и задржавања у постојећим оквирима могу бити „претеће по Србију“ и додао да је за наставак дијалога у Бриселу у овом тренутку најслабија карика Приштина због своје уннутрашње политичке сцене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Какве су шансе за међународну конференцију о Косову: „Дејтон 2“ за решење свих спорова на Балкану?

Јовановић је гостујући на Првој тв рекао да се не може два пута изгубити исто, каже и да у случају КиМ не бирамо између добра и зла.

Јовановић сматра да је у овом тренутку кључни проблем преговора Београда и Приштине то што се нисмо довољно променили као друштво и што Србија, каже, не пролази тест рационалности.

– Нема доброг решења за КиМ, не бирамо између добра и зла. Не можете два пута изгубити исто – рекао је Јовановић за ТВ Прву.

Он је оценио да последице нерешавања косовског проблема и задржавања у постојећим оквирима могу бити „претеће по Србију“.

– Није тачно да се ништа неће десити ако проблем оставимо онакав какав јесте. Није то залеђени конфилкт, то је сукоб у коме Србија пропада као држава. Изоловани смо, херметизовани, где остајемо ми док ће већина земаља на скупштини УН признати Косово као независну државу – каже Јовановић.

На питање да ли смо сада најближи решавању косовског проблема, Јовановић је нагласио да је ово последња шанса наше генерације и да Србија не може да дозволи себи да чека још 10, 15 или 100 година да би решила питање КиМ.

– Тешко ми је да замислим нове околности и да се поново појави неко ко има политичку позицију као Вучић у Србији и да с друге стране свет поново фокусира на Косово – рекао је лидер ЛДП и додао да Србија не сме да пропусти шансу за постизањем решсења које нам отвара перспективу нормалног живота.

– То није померање са ове или оне стране Ибра, ми можемо да постигнемо договор са Албанцима који никад као народ нисмо имали – уверен је Јовановић.

Када је реч о дијалогу у Бриселу, сматра је да је у овом тренутку најслабија карика унутрашња политика сцена у Приштини.

– Јуче је требало да се одрже две седнице косовског Парламента, на првој на којој је изабран преговарачки тим за Брисел, а на другој, још важнијој, треба да се расправља о резолуцији коју су предложиле опозиционе странке, али је питање када ће бити одржана – рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а је приметио да се данас много чита и интерпретира Зоран Ðинђић и његов предлог решења косовског проблема, иако је, каже, његова влада била у потпуно различитим околностима.

– Ðинђић је желео да реши проблем Косова. Указивали смо западу да је постојеће стање неодрживо, да је идеја да се успоставе стандарди на КиМ и да се онда реши статус покрајине. Одговор запада био је да није време за то, били су фокусирани на Ирак и нису желели да размишљању о КиМ и нашим односима са Албанцима – казао је Јовановић.

Упитан да ли је могуће постизање ““Дејтона 2““, о чему последњих дана пишу медији, Јовановић је оценио да западни Балкан данас нема значајну улогу на међународном плану као пре 20 година и да за велике силе постоје ургентнији проблеми.

– Не плаши ме организација ““Дејтона 2““, више ме брине да је и данас присутно мисљење које је постојало као и 1995.године, а то је да велики лидери могу да седну и да се договоре и оставе дубоко подељено друштво – казао је Јовановић.

 

Извор: Телеграф.рс/Тањуг