Свет

Све више несугласица између Европе и САД, баш како је Путин и желео: Трампу леђа окреће и Меркелова

У фрагментираном, подељеном систему, Русија би имала моћније место за столом

Долар је вероватно најмоћније оружје Вашингтона у миру, али када је амерички председник Доналд Трамп игнорисао своје партнере из Европске уније и поновио санкције Ирану, подривајући нуклеарни споразум у који верују европски лидери, дошао је на дугачку листу званичника који су осрамотили ову „финансијску муницију“. Оно што је запањујуће јесте да овога пута жалбе не долазе само из Москве и Каракаса, већ и од савезника из Берлина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле недеље је немачки министар спољних послова Хаико Мас, признао да постоји све већи јаз између САД и Европе, позивајући ове друге да размотре стварање веће војске, креирају своју верзију институција попут Светске банке, а можда и да направе своје банкарске канале за плаћање, осим мреже у којој доминира долар.

Мас је овим хтео да истакне да САД више нису поуздан партнер.

Ширење јаза између Европе и САД највише одговара руском председнику Владимиру Путину, пише qз.цом.

– Уместо америчке „униполарне“ структуре која је успостављена од Хладног рата, руски председник тежи за светом који је под контролом регионалних сила, сматра Отилија Данд, виши потпредседник у „Тенео Интеллигенце“.

У фрагментираном, подељеном систему, Русија би имала моћније место за столом.

Путин за овим столом не може да стигне директним сукобима, западни савезници можда пуцају, али и даље у великој мери су снажнији од Русије, пише медиј.

Према томе, уместо да се меша у изборе, учествује у „информативном рату“, поткопава организацију Северноатлантског савеза и помаже политичарима који желе да раздвоје ЕУ.

Како Трамп отуђује најближе и најважније сараднике, поред Канаде и Велике Британије, очекује се да „руска сајбер машина“ постане активнија.

Ово су лоше вести за западне силе, можда више ништа не може да заустави САД и Европу од раздвајања.

Али ако се тренутни јаз погоршава руском манипулацијом, пад би могао да буде опаснији него што се очекује.

 

Извор: Telegraf.rs