Србија

АЛАРМАНТНО! Србији је потребна радна снага: Посла има али нико неће да ради

Pixabay.com

Радници су боље плате пронашли у иностранству

Ако је судити по огласима за посао, Србија вапи за радницима свих профила. Нашу земљу је, према подацима Института за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) од 2000. године до данас напустило чак 654.000 људи, а то је око девет одсто укупног становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране нашој држави и те како фале пекари, угоститељи, возачи, вариоци, аутомеханичари, трговци, возачи, а у појединим гранама ситуација је толико алармантна да постоји оправдана бојазан да у Србији ускоро нико неће имати ко да меси хлеб.

У прилог томе говори недавни Сајам запошљавања у Бачкој Тополи, где је више од 40 послодаваца понудило око 600 радних места, претежно за људе са трећим или четвртим степеном стручне спреме, али је предато свега 250 биографија заинтересованих да добију посао. Један од главних разлога за овакво стање и радници и послодавци виде у ниским платама и лошим условима рада.

Радници су решење за ту ситуацију очигледно пронашли у одласку у иностранство, док послодавци упркос недостатку радника стоје на почетним позицијама и упиру прст у државу због високих захтева и не мењају ништа.

Економиста Љубодраг Савић објашњава да су људи деведесетих веровали да нешто може да се промени.

– Просечног Србина данас су све политичке партије изневериле, а већина људи не верује у озбиљне промене. Неколицини је добро, млади то уочавају, па одлазе на места где им се пружа прилика за бољи живот, тамо где могу да стекну ауто, стан и приуште себи одмор – каже он.

Према мишљењу Савића, да би људи остали у Србији, неопходно је да послодавци повећају плате.

– Бојим се да смо ушли у капиталистички систем у којем су власници предузећа, власници и наших живота којима често не пада на памет да улажу у људе. На другој страни, на тржишту су на располагању послови који захтевају низак ниво квалификације, а подразумевају мизарна примања, чиме се шаље порука да је знање непотребно – подвлачи професор економије.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Alo.rs