Свет

КЕЦ ПИК – КАРТА СМРТИ! АМЕРИЧКА ВОЈСКА сејала СМРТ: Стављали у уста МРТВИХ овај знак! Авиони бацали сандуке!

Фото: Pixabay.com

Карту смрти посебну су упамтили Вијетнамци

За време Другог светског рата, америчка војска је користила ознаке карата (треф, пик, каро, херц) за распознавање, које су ношене на шлемовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У лексиконима поп културе карта „кец пик“ (енглески „Аце оф спадес“) постала је популарна као „Карта смрти“. Данас се она пре свега везује за рат у Вијетнаму, међутим ове ознаке су се користиле још током Другог светског рата.

Пракса стављања симбола на кацигу створена је у Енглеској непосредно пре инвазије Нормандије током Другог светског рата 1944. године. Сврха стављања симбола који се користе на картама за игру заправо је била лакше распознавање јединица на терену.

Знакови су представљали јединице:

детелина – 327. једриличарски пешадијски пук
каро – 501. падобрански пешадијски пук
херц – 502. падобрански пешадијски пук
пик- 506. падобрански пешадијски пук

За време рата у Вијетнаму, карта кец пик („Аце оф спадес“) постаје популарна као „Карта смрти“. Амерички војници су имали обичај да након ликвидације војника Вијет Конга, у устима страдалог оставе карту и тако га обележе, док је психолошки то значило да желе да застраше непријатеља. Ово је постало толико популарно међу војницима, да су авиони који су снабдевали војску често носили и пар сандука карте смрти.

Зашто баш ова карта? Симбол пик подсећа на врх ашова (на енглеском спаде и значи ашовчић) те је ово представљало сахрањивање. Такође, у симболици карата пик представља врх копља, односно обележје ратника.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas