Свет

Почео сукоб Италије са ЕУ: Ципелама изгазили папире у Бриселу, најављују сарадњу са Русијом

Изненађује да се Европска комисија одлучила за тврди став и по први пут у историји заједничке валуте потпуно одбила нечији предлог прорачуна

Популистичка влада у Италији је дословце бацила рукавицу Европској комисији у лице и изазвала је својим неприхватљивим прорачуном на двобој. ЕК је прихватила изазов. И сад почиње фискална и политичка макљажа. Свађа о исправном државном прорачуну се претвара у огорчену борбу за моћ између Брисела и Рима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је Европска комисија одбила фискални план владе у Риму, италијански члан Европског парламента (ЕП) Анђело Ћока је пред новинарима ципелом „изгазио“ папире европског комесара за економске и финансијске послове Пјера Московиција.

Московици је оштро осудио „перформанс“ Ћока и навео да је такво понашање „гротескно“. На крају конференције за новинаре, Ћока из италијанске владајуће десничарске Лиге попео се на подијум иза леђа Московиција, узео своју ципелу и њоме „изгазио“ документацију коју је Московици користио у аргументовању такве одлуке ЕК.

Ћока је на Твитеру написао да је за перформанс користио ципелу произведену у Италији, а да је Мосцовици изговорио „гомилу“ лажи против Италије

Изненађује да се Европска комисија одлучила за тврди став и по први пут у историји заједничке валуте потпуно одбила нечији предлог прорачуна. Није имала другог избора, сматра надлежни повереник Валдис Домбровскис, јер су се популистички покрет Пет звездица и десничарска Лига скоро тријумфално још и хвалили како њихов прорачун с још више дугова „свесно и с пуном намером“ крши правила Европске уније.

Сад је велик ризик како ће влада у Риму, која ионако гледа само како ће то деловати на домаћу, италијанску публику кренути у потпуну блокаду и да ће потпуно затворити уши. Неће бити потребе дуго чекати на псовке на „бирократе у Бриселу“ који су заправо криви за све. Италијански министар финансија сад има три недеље времена да представи нови предлог државног прорачуна без нових дугова. Ако то не успе – а треба рачунати да ће се то догодити, онда Европска комисија у договору с другим земљама зоне евра мора да постави строге захтеве и на крају да поведе против Италије поступак због њеног државног дефицита.

ДРАМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ

Све то ће само бити нова вода на млин популиста у Риму који, без обзира на било какве чињенице, оптужују ЕУ како је она наводно крива за осиромашење Италије. У том случају се тек више нико неће бавити фискалним проблемима те земље, њеним великим дуговима и структуралним слабостима. Сад се иде на све или ништа, сад се ради о томе да се покаже ко је газда.

Европска комисија поручује влади Италије како ипак не може увек да вреди „Италија на првом месту“, како су обећавали у предизборној кампањи него да њен прорачун и дугови имају европске димензије. Италијани – и то не само популисти и десничарске свађалице – се пак жале како ЕУ мери с два мерила. На крају, годинама су и Немачка и Француска и друге земље кршиле прописе о државном дефициту. То је додуше тачно, али поступци против тих земаља су у међувремену обустављени јер се држе прописа и могу се похвалити с битно бољим стањем своје благајне него Италија, у чијим је банкама такође још много тога трулог.

Упркос томе, тешко је отети се утиску да би европски чувари финансија можда били блажи према влади у Риму да тамо седе хришћанске демократе или социјалдемократе. Комисија ту жели такође да покаже популистима и десничарима у Риму ко ту може да лупи шаком о сто. С друге стране, влада Италије може на многим другим подручјима да се свети Европској унији: блокирањем одлуке, гушењем расправе – било да је реч о мигрантима, санкцијама против Русије, о Брегзиту или о европском прорачуну након 2021.

ЈОШ НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

С оваквом владом финансијских и политичких камиказа су у сваком случају окончане све расправе о реформи зоне евра, о банковној унији или о заједничким гаранцијама за штедне улоге. Уместо тога влада стагнација. Уочи избора за Европски парламент у мају 2019., Европска унија с таквом Италијом даје тужну слику.

Сад много тога зависи од реакције инвеститора на међународном тржишту новца: хоће ли и они казнити Италију и престати да купују њене државне обвезнице? Шеф европског спасилачког фонда Клаус Реглинг упозорава како не треба ширити панику: италијанске финансије су заправо солидније него што се чине. Он не види опасност преласка „заразе“ на друге земље зоне евра, односно – он то још не види.

Европска комисија би требала након ове грмљавине из Рима чинити оно што најбоље зна: преговарати и стварати некакав компромис. Хоће ли популисти Италије још уопште и хтети да прихвате такву понуду, то је велико питање.

У исто време премијер Италије Ђузепе Конте је боравио у Русији где је позвао руског председника да посети његову земљу у најскоријој будућности. Конте је такође рекао и да планира да оцени могућности за даљу сарадњу Италије и Русије.

 

Извор:Telegraf.rs/Dojče vele